Breakup

De afgelopen dagen kon heel radio-luisterend Nederland meegenieten van de soap rondom het DJ-duo Mattie & Wietze. Of beter gezegd, van het wijlen DJ-duo, want Mattie & Wietze zijn niet meer. Het is nu alleen nog Mattie. Of Wietze. Net wiens kant je kiest.BreakupEven terug naar het begin. Precies een jaar geleden had heel Nederland medelijden met Mattie vanwege een persoonlijk drama: hij bleek niet de biologische vader te zijn van de te vroeg geboren tweeling. Zijn (inmiddels) ex had hem bedrogen. Luisteraars in heel het land leefden met hem mee en uitten hun steun aan de DJ. Na een korte afwezigheid keerde hij terug naar de studio en hervatte zijn werk. Zijn ex en de baby’s hoefde hij nooit meer te zien. Begrijpelijk. Het stond 1-0 voor Mattie.

Een jaar later stond het land opnieuw op z’n kop door nieuws over de DJ: hij en zijn mattie (haha) Wietze zijn uit elkaar. De breakup hield de gemoederen flink bezig, zeker nadat de volledige mail van Wietze aan zijn ex-collega op Telegraaf.nl te lezen was. Opeens was Mattie de matennaaier en viel heel Nederland juist over hem heen. Het stond 1-1, gelijkspel.

Mei blijkt overigens een slechte maand voor deze twee heren. Het nieuws over de tweeling kwam op 2 mei 2016 naar buiten, de breakup op 4 mei 2017. Het is maar dat je het weet.

Voor wie nu direct de kant van Wietze kiest: wacht heel even. In 2015 deed hij namelijk mee aan Expeditie Robinson en werd als tweede weggestemd uit het spel. Hij was te overmoedig, had te snel een ‘pact’ gesloten met andere kandidaten en dat werd hem niet in dank afgenomen. De kijkers thuis (waaronder mijn wederhelft en ik) ergerden zich na 1 aflevering al aan zijn haantjesgedrag en waren blij dat hij ging. Wietze zelf had zijn vertrek totaal níet zien aankomen. Tja… Exit Wietze dus. Het stond 2-1 voor Mattie.

Of het ooit nog goed komt tussen de twee? Ik denk het niet. Is dat erg? Nee. Waarschijnlijk zat er al een tijdje iets niet goed tussen hen, anders besluit je dit toch niet zo abrupt?

Ik kan mij ergens wel verplaatsen in deze situatie. Ik heb zelf ook te maken gehad met een relatiebreuk, inmiddels al zo’n 9 jaar geleden. Ook wij hebben over en weer met modder gegooid over de mail en ook tussen ons komt het waarschijnlijk nooit meer goed (voor de goede orde: dit gaat dus niet over de wederhelft).

Als je zo’n breuk meemaakt, dan ben je in eerste instantie knetter-boos. Je vraagt je af hoe jullie ooit vrienden konden zijn geweest en hebt spijt van alles wat je met elkaar gedeeld hebt. Dit kan heel lang duren, zeker als je koppig van aard bent. En hoe langer die periode duurt, hoe kleiner de kans is dat het nog goed komt. Uiteindelijk accepteer je de situatie zoals ‘ie is en is het jaren later net alsof je nooit vrienden bent geweest. Je ‘kent’ elkaar immers niet meer, gewoon omdat je te veel van elkaars leven hebt gemist.

In een klein dorp wonen helpt in zo’n geval overigens niet echt. Je kunt elkaar namelijk op elke hoek van de straat tegenkomen. In het begin ging ons dat best redelijk af: we negeerden elkaar gewoon. Maar vorig jaar belandde ik in een huiskamer waar ‘zij’ zich ook begaf (dat was overigens ook in mei…). Er waren nog geen andere gasten (lees: het was de ochtend van een kinderverjaardag), waardoor mijn wederhelft en ik een soort van gedwongen werden om plaats te nemen bij ‘haar’. Ik geef toe: het was behoorlijk awkward en ik wist mij totaal geen houding te geven. Zitten we hier nu echt over koetjes en kalfjes te praten?! Gelukkig was de kleine jongen (destijds 3 maanden oud) mee en had ik met hem op schoot voldoende afleiding.

Vriendschappen komen en gaan, zo gaat dat nu eenmaal. Sommige vriendschappen zijn wel for life – voor zover je dat kunt zeggen (dat dacht ik 9 jaar geleden namelijk ook). En die hoeven echt niet van jongs af aan al te bestaan. Ook is het niet perse nodig om elkaar dagelijks te spreken, want soms is een half woord genoeg:

  • Goede vriendin T. en ik konden elkaar als kind niet uitstaan (dat is misschien nog zacht uitgedrukt). De reden? We vochten allebei om de aandacht van andere goede vriendin M., vooral tijdens kinderpartijtjes. Nu is het koek & ei tussen ons drie.
  • Beste vriendin M. en ik kennen elkaar al sinds de basisschool en daar is nooit een pauze in gevallen. Zelfs niet toen zij (2x) verhuisde. Want als je beste matties bent, dan zoek je elkaar gewoon regelmatig op.
  • Studie-vriendin C. en ik zien elkaar 2 keer per jaar. Rond onze verjaardagen nemen we elkaar een dag mee op stap en praten zo het halfjaar weer bij. Prima formule die al jaren heel goed werkt.

Nog even terug naar Mattie en Wietze*. Het laatste ‘nieuws’ is dat Wietze een huis gekocht heeft aan de andere kant van het land om zo nooit meer zijn ex-mattie tegen het lijf te hoeven lopen (oké, dat laatste heb ik verzonnen). Dat had ik natuurlijk ook kunnen doen, maar dat had mij waarschijnlijk nóg een relatiebreuk opgeleverd…

* Voor wie geen idee heeft over wie dit gaat: dit zijn ze dus (v.l.n.r.).

Advertentie

4 reacties op ‘Breakup

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s