Trendsetter

In mijn laatste blog blikte ik terug op 2017. Op grote, wereldwijde gebeurtenissen en op mijn eigen jaar. In deze eerste blog van 2018 is het tijd om vooruit te kijken. Wat staat ons dit jaar te wachten?
hangmat
Dit is mijn tweede maand dat ik thuis zit zonder werk. En hoewel er af en toe echt wel ‘baaldagen’ tussen zitten, kom ik mijn dagen aardig door. Ik kom eindelijk toe aan klusjes die al een hele tijd zijn blijven liggen (helaas wel die in de categorie ‘opruimen’) en ik geniet van de tijd met de kleine jongen (die dat volgens mij maar wat gezellig vindt). Verder ben ik ‘druk’ met ideeën voor zijn 2e verjaardagsfeestje, is de oriëntatiefase voor de zomervakantie gestart en ben ik uiteraard op zoek naar een nieuwe baan.

In de media wordt ook volop vooruit gekeken naar komend jaar. Televisieprogramma’s en tijdschriften staan vol met ‘modetrends’ waar we dit jaar aan moeten geloven (of niet). Trendsetters, trendwatchers en influencers smijten met de gekste termen waar we dit jaar mee te maken krijgen. Ik krijg er meestal de rillingen van. Zo ook deze week.

Ik stond woensdagochtend de afwas van de avond ervoor te doen (ja, ook dat komt regelmatig voor als je alle dagen thuis bent) en Koffietijd stond op de achtergrond aan. Aan tafel zaten twee redacteuren die dé trends op het gebied van ‘health & running’ kwamen verkondigen. Dit was nog maar het begin van de hippe, Engelse termen die mij om de oren vlogen. Ik kon alleen maar verontwaardigd denken: waar gáát dit over?

De dame in kwestie vertelde opgewekt dat zij zes keer per week sport (“soms zelfs ’s ochtends én ’s avonds!”), dat ze plantaardig (?) eet en elke dag aan yoga doet (“ik rek mij elke ochtend uit als een dier”). En ze had de beste tip voor de gewone huisvrouw (“je hoeft echt niet elke dag 20 kilometer te rennen hoor!”). Pardon? Ik ren überhaupt niet. Laat staan 20 km. Maar toen kwam het. Dé trends op het gebied van gezondheid voor dit jaar zijn slow living, slow food, forest bathing en fusion fitness. Volg je me nog?

De praktische vertaling van dit alles komt op het volgende neer: meer rust, minder spullen, meer tijd om te koken, je tijdens een wandeling laten ‘onderdompelen’ in het bos, mediteren, meer tijd voor jezelf, wat vaker ‘lekker niks doen’ en vreemde combinaties van sporten die niks met elkaar te maken hebben, zoals piloxing en sup-yoga (ik ga het niet eens uitleggen, Google maar als je er meer over wilt weten).

Serieus. Ik.verzin.het.niet.

Ik kan daar dus echt helemaal niks mee. Veel trends zijn aan mij gewoon niet besteed. Ik loop er meestal behoorlijk achteraan of sla ze bewust – uit pure opstandigheid – over. En ik heb al helemaal niets met healthy trends. Stop die kienowa (neeee, het is kienwa!) dus maar lekker in je eigen salade en val mij niet lastig met je slow cooking. Ik heb net twee lessen Zumba achter de rug en volgens mij is dat al weer een tijdje ‘uit’. Ik bedoel maar.

Maar even serieus. Hebben we nu echt een trend nodig om ‘even lekker niets te doen’? Ja, ik heb vast makkelijk praten nu ik geen werk heb, maar ik begrijp nooit zo goed waarom mensen altijd moeten zeggen ‘dat ze het zo druk hebben’. Je hebt het toch zo druk als je het jezelf maakt? Het lijkt soms net alsof mensen iedere minuut van de dag bezig zijn (“ik had echt geen tijd om je mailtje te beantwoorden”). Hoe dan?! Je hebt niet altijd zin om iets te doen, dat is wat anders. Tijd kun je maken. Zin trouwens ook.

Ik maak mij niet meer zo gauw druk. Heeft de trein vertraging? Dan neem ik nog een kop koffie. Had ik het hele huis willen soppen, maar is het bij alleen stofzuigen gebleven? Morgen weer een dag. Mij gaat slow living prima af, daar heb ik geen trend voor nodig. Oók als ik straks gewoon weer aan het werk ben. En alle andere trends laat ik dit jaar ook aan mij voorbij gaan, ik hoef niet zo nodig een trendsetter (of volger) te zijn. Dan maar geen piloxing, maar gewoon Zumba. Zelfs als ik geen zin heb. En als je niet elke maand de nieuwste trends op de voet volgt, houd je nog tijd over ook.

Advertentie

Een reactie op “Trendsetter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s