Hitteplan

‘Ja hoor, gaat prima’, is mijn antwoord op de meeste gestelde vraag aan mij de afgelopen weken. ‘Of het nog een beetje uit te houden is in de hitte?’, wil iedereen weten. Vanmorgen informeerde zelfs een onbekende dame in de trein naar mijn toestand. Gelukkig kan ik heel goed tegen warmte en heb ik er volgens mij niet meer last van dan een ander. Hoewel…
waterInmiddels draag ik zo’n 15 kilo extra met mij mee. Dat lijkt veel, maar als ik anderen moet geloven is het niet aan mij te zien. Maar goed. Heel comfortabel is het niet. Daar komt nog eens bij dat ik vorige week voor het laatst mijn favoriete bodysteples heb bijgewoond. De teller strandde op 30 weken. Dat is op zich wel een prestatie natuurlijk, maar bij de kleine jongen liet ik mij met 37 weken pas wegsturen. Vanavond is iedereen druk aan het springen, zonder mij (of niet natuurlijk, met dit weer). Dus om nou te zeggen dat ik mij heel erg in shape voel…

Een andere bijkomstigheid is het vasthouden van vocht. Mijn handen zien er inmiddels uit als kolenschoppen. Gelukkig heb ik mijn trouwring al weken niet meer om uit voorzorg. Toch is er ook een meevaller: afgelopen weekend mocht ik namelijk het twijfelachtige compliment ‘je hebt in ieder geval nog wel enkels!’ ontvangen. In de praktijk merk ik daar weinig van. Ik draag nu nog maar twee paar schoenen (lees: gympen), want mijn nieuwe zomerse instappers pas ik niet meer. Of slippers. Maar op de werkvloer vind ik dat echt een no-go.

De aanhoudende hitte en droogte houdt de gemoederen flink bezig in Nederland. Want ja, het is toch wel uitzonderlijk allemaal. Voor morgen is zelfs ‘code oranje’ afgekondigd. Het begon eind juni, toen drinkwaterbedrijven opriepen om vooral zuinig te zijn met kraanwater. Mijn communicatiehart sloeg een klein beetje op hol, want in geen enkel bericht werd uitgelegd waaróm je dan zuinig moest zijn. Ik uitte mijn ongenoegen op Twitter en kreeg uiteindelijk antwoord. Het ging mij er niet om dat ik het advies niet wilde opvolgen, maar als je het gedrag van mensen wilt veranderen, dan is het wel verstandig om uit te leggen waarom die aanpassing dan zo nodig is.

Gisteren heeft het RIVM zelfs het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Verschillende factoren bepalen of zo’n plan actief wordt, zoals de kans op aanhoudend warm weer met maximumtemperaturen boven de 27 graden, de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid. Dat moet wel een heel plan zijn, denk je dan. Voor iedereen in het bedrijfsleven die regelmatig met ingewikkelde, strategische plannen te maken heeft valt dit ‘plan’ waarschijnlijk toch een beetje tegen. Geen 10 A4 tellend dossier, maar een lijstje van 7 tips om de zon en hitte tegen te gaan. En ohja, het verzoek om vooral goed te zorgen voor ouderen, zieken en mensen met overgewicht (ik vind dat ik mij met +15 kg hier ook toe mag rekenen). Tot zover het ‘plan’ dus.

Ook las ik gisteren voor het eerst over de ‘zomerdepressie’. Eén op de 1.000 mensen blijkt hier last van te hebben. Deze mensen ervaren te veel prikkels door het vele (felle) zonlicht, stress, een gevoel van doelloosheid, onzekerheid (want je ‘hoort’ vrolijk te zijn én op straat loopt iedereen – en jij dus ook – er ineens een stuk bloter bij) en dan is er natuurlijk nog de warmte die je uit je slaapt houdt, waardoor je moe en lusteloos wakker wordt. Ik kan mij daar weinig bij voorstellen. Hoe sneu het ook voor deze mensen is natuurlijk. Ik vind de afwisseling van de seizoenen en de extremen die daar soms tussen zitten (zoals deze hitte of veel sneeuw) juist heerlijk. Een heel jaar lang een laffe lente is ook maar saai. Zelfs de herfst heeft wel iets, al is dat wel mijn minst favoriete seizoen.

Niets alleen mensen hebben last van deze hitte. Hier in huis is ook aan Mr. Bruce te merken dat hij het allemaal maar niks vindt. Eten gaat moeizaam en ik zie hem met z’n ziel onder z’n kattenpoot door de tuin slenteren. Misschien heeft hij wel een zomerdepressie…? Gebrek aan water heeft hij gelukkig niet; hij maakt dankbaar gebruik van de reguliere kattenschaaltjes met vers water en ik zie hem regelmatig uit de watertafel en het zwembadje van de kleine jongen lurken.

Helaas zijn er ook dieren die minder goedgezinde baasjes hebben. Gisteren was helaas opnieuw in de online kranten te lezen dat in Zeeland vier honden uit een oververhitte, overdekte (!) aanhangwagen waren gered door de politie. En in Hilversum was een hond van een balkon gered, die daar duidelijk al iets te lang lag. Ik word hier echt heel boos van. En ook wel verdrietig. Ik vraag me serieus af wat voor mensen dit doen. Ben je nu echt zó achterlijk dat je denkt dat het wel kan? Hoeveel voorlichting moet er nog aan te pas komen? Aan de andere kant… er zijn ook mensen die met dit weer hun 3 kinderen in de auto achterlaten tijdens een bezoekje aan de rommelmarkt. Het kan dus altijd erger.

Aangezien ik nog 9 weken ‘moet’ tot de finish, hoop ik dat dit weer nog even aanhoudt. Liever te warm en lekker buiten kunnen zijn, dan straks tijdens mijn verlof opgesloten zitten in huis omdat het regent. De warmte is wel het minste ongemak op dit moment (ik bespaar je de details). Fijne zomer!

Advertentie

4 reacties op ‘Hitteplan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s