Zomertijd

Sinds afgelopen weekend is de zomertijd weer ingegaan. Elk jaar staat het verschuiven van onze klok weer ter discussie. Zo ook dit jaar. We willen er zogenaamd vanaf, maar kunnen vervolgens niet kiezen of we dan altijd de zomertijd of altijd de wintertijd willen aanhouden.Alarm clockZondag op Twitter vroeg iemand of er al #Zomertijd-ontkenners waren. Ik heb ‘ja’ gezegd. Het verplaatsen van de tijd zal mij echt een worst zijn namelijk. Voor mij is het gewoon zo laat als de klok het aangeeft (mits de batterijen niet op zijn…). Begin dus alsjeblieft ook niet over ‘oude of nieuwe’ tijd, want daar kan ik echt helemaal niets mee. De kleine jongen was zondag om half 7 wakker. Ja, dat is vroeg. En eigenlijk was het dus half 6. Pff… nou en? Alsof ik hem dan nog een uur terug in zijn bed kan stoppen. Daar snapt hij toch zeker helemaal niets van?

Ik begrijp dus ook niet dat ouders kunnen zeggen dat hun kinderen er zo’n last van hebben. Of dat zij zelf zo van slag raken. De kleine jongen ging gewoon om half 1 naar bed voor z’n middagdutje (he, maar dan was het toch eigenlijk pas half 12?!) en ’s avonds lag hij er ook gewoon om half 8 (half 7 dus?!) in. Zomertijd-ontkennen noemen ze dat (als grapje op de Klimaatontkenners). En wij doen het er prima op. Gewoon op de klok kijken hoe laat het is en overgaan tot de orde van de dag.

Wat ik overigens niet wil ontkennen, is een jetlag. Want toen wij twee jaar geleden in Amerika op reis waren, was het tijdsverschil bij aankomst maar liefst -9 uur. Oké, dan geloof zelfs ik dat we het terugdraaien van de klok niet meer kunnen ontkennen. De kleine jongen heeft de eerste twee nachten met mijn wederhelft doorgebracht in de lobby van het hotel, omdat het volgens hem midden in de nacht tijd was om te spelen. Na twee dagen had hij gelukkig ook het nieuwe ritme te pakken en sliep hij weer gewoon zoals het hoorde.

Op een gegeven moment tijdens de reis bleek er een uur tijdsverschil te zitten tussen de twee staten Arizona en Utah. Je raadt het al: dat hebben wij dus genegeerd. Voor die ene dag de klok een uur verschuiven, daar begonnen we niet aan. Dat konden we de kleine jongen toch niet aandoen? Als je er de volgende ochtend bij vertrek rekening mee houdt, dan heeft verder niemand er last van.

Maargoed. Nu is het dus weer zomertijd en zijn de avonden ‘lekker’ lang licht en de ochtenden ‘helaas’ weer langer donker. Dat zeg ik, omdat ik een avondmens ben en er ’s ochtends niet uit te krijgen ben. Maar voor kinderen is een lichte avond natuurlijk mega-onhandig. Zelfs de kleine jongen zei gisteren vlak voor zijn bedtijd: ‘Maar mama, het is nog zo licht buiten!’. En voor de ochtendspits is een lange, donkere ochtend ook niet handig. Het schijnt dat er tot zes dagen na het ingaan van de zomertijd meer ongelukken gebeuren. Overigens geldt ook voor de wintertijd dat er dan veel ongelukken gebeuren, maar dan in de avondspits. Want dan vertrekken veel mensen in het donker weer richting huis. Het is ook nooit goed.

Maar het alternatief is dus wintertijd. Waarbij het ’s ochtends eerder licht is en ’s avonds dus eerder donker. En dat laatste is voor mensen die een hele dag binnen werken weer ongezond. Het blijkt overigens dat de wintertijd onze originele tijd is. Het is dus juist de zomertijd waarbij van de standaardtijd wordt afgeweken door de klok een uur vooruit te zetten en we allerlei ‘problemen’ op ons bord krijgen.

De zomertijd is ooit ingevoerd omdat het in energieverbruik zou schelen doordat het ’s avonds langer licht blijft. Maar als je de onderzoeken erop naleest, dan blijkt dit tegenwoordig nauwelijks meer van invloed. Er zijn zelfs onderzoeken die aantonen dat de zomertijd behoorlijk slecht is voor je gezondheid: je bioritme raakt verstoord, je kunt last krijgen van een sociale jetlag en het schijnt zelfs dat je geheugen en spijsvertering kunnen worden aangetast.

Mogelijk komt aan het verzetten van de klok in 2021 een einde. Het Europees Parlement wil dat de lidstaten in dat jaar permanent op zomer- of wintertijd overschakelen. Maar we weten dus nog niet of dat dan de zomer- of wintertijd moet worden. Onze premier Mark Rutte wil in ieder geval dezelfde tijd hanteren als onze buurlanden. Wij laten het dus gewoon aan de Belgen en Duitsers over. Ik weet niet of dat nou zo’n goed idee is…

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar jullie mening. Als je zou moeten kiezen, wil je dan permanent zomertijd of wintertijd?

Advertentie

Een reactie op “Zomertijd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s