Zondag 1 december was ‘mijn’ dorp Obdam helaas weer landelijk nieuws. Het voormalig gemeentehuis aan de Dorpsstraat stond letterlijk in vuur en vlam. De rook en vlammen waren ver in de omgeving te zien en er werd zelfs een NL Alert verstuurd om dorpsgenoten te waarschuwen hun deuren en ramen te sluiten. Het (gedeeltelijk) afbranden van een iconisch pand in een klein dorp, was reden voor verschillende media om dit nieuws op te pikken.
Wij wonen zelf nog net niet naast de brandweerkazerne, maar veel scheelt het niet. We wonen ook nog eens vlakbij de doorgaande Westfrisiaweg, dus als er meerdere hulpdiensten met loeiende sirenes voorbij scheuren, dan weten wij vrijwel direct dat er iets mis is. Zo ook vorige week zondag.
Vanwege mijn niet te stillen nieuwsgierigheid kijk ik dan meestal meteen op Twitter om te zien wat de 112-melding is. Vaak kun je daar al uit opmaken of iets ernstig is of niet. Tijdens mijn werk op de nieuwsredactie bij WebRegio had ik namelijk vaak met dit soort meldingen te maken en ik leerde al snel over de verschillende soorten ‘GRIP’, ‘opschalen’ en het verschil tussen een middel, grote, of uitslaande brand.
Het was ook in die periode dat Twitter opkwam en wij als redactieteam allemaal een account moesten aanmaken en er ook actief gebruik van moesten maken. Met lichte tegenzin deed ik dit gehoorzaam (ik kom uit de tijd van fotorolletjes en heb daar jarenlang aan vastgehouden, zelfs toen iedereen al een digitale camera had, dus ‘social media’ was voor mij echt een brug te ver). Maar al gauw ontdekte ik dat het van grote toegevoegde waarde was, bijvoorbeeld wanneer je snel meer informatie nodig had over dat ene ongeluk op de A4. Die informatie kon je ophalen via Twitter, waar automobilisten het nieuws deelden terwijl ze op diezelfde weg in de file stonden.
Zondag postte ik een berichtje op Twitter over de brand. Omdat ik begaan ben met mijn dorp. En omdat anderen ook best mochten weten wat er aan de hand was. Dat bericht bleef niet onopgemerkt en ineens werd ik ‘gequoot’ op de website van Hart van Nederland, Telegraaf en NHD. Missie volbracht. De landelijke media waren op de hoogte.
De volgende dag was ik vrij en ging ik in alle vroegte boodschappen doen. Dat was ook het moment om even letterlijk stil te staan bij de trieste restanten van het gemeentehuis. Gelukkig is een groot deel (van de buitenkant) in tact gebleven, maar het was een akelig gezicht (foto). Het doet wat met je, als er in jouw dorp zoiets ergs gebeurt.
En toen bedacht ik mij dat Obdam eigenlijk best wel vaak het landelijke nieuws heeft gehaald de afgelopen jaren. En volgens mij is dat wel uitzonderlijk voor zo’n (relatief) klein dorp. Grote steden zijn vanzelfsprekend vaker in het nieuws en de gebeurtenissen daar liegen er soms ook niet om. Maar het feit dat Obdam vaker ‘breaking news’ is geweest, vind ik als nieuwsliefhebber natuurlijk fascinerend. Een chronologisch overzichtje:
- In 2010 hield Pastoor Paul Vlaar in de kerk van Obdam een ‘Oranjemis’, vlak voor de finale Nederland – Spanje van het WK voetbal. Hij droeg een oranje gewaad, het kerkkoor was in oranje gekleed en er werd zelfs gevoetbald. De kerk zat bommetje vol en iedereen -jong en oud- kon deze bijzondere dienst wel waarderen. Behalve één iemand, bisschop Punt. Het Bisdom Haarlem-Amsterdam was op z’n zachtst gezegd not amused en schorste Pastoor Paul. Tot woede van vele Obdammers, die zelf een petitie startten. Paul Vlaar werd hierdoor wereldberoemd als ‘Oranjepastoor’. En mocht uiteindelijk toch terugkeren.
- In 2014 viel de ‘straatprijs’ van de Postcodeloterij in Obdam. En omdat Obdam maar één cijfercombinatie in haar postcode kent, waren deelnemers in het héle dorp winnaar. Dat zorgde natuurlijk voor de nodige landelijke commotie, want het is best bijzonder dat een heel dorp in de prijzen valt (overigens was dit laatst nog het geval in Berkhout). RTL Boulevard (toen nog met Albert Verlinde) ging helaas de mist in door ons ‘Opdam’ te noemen, maar dat mocht de pret niet drukken. Gaston Starreveld zorgde voor een goede sfeer tijdens het ‘dorpsfeest’ waar de exacte geldbedragen bekend werden gemaakt.
- Een paar maanden later werden we overschaduwd door treurig nieuws. Brandweerduiker John Impink kwam om het leven tijdens een reddingsactie in Koedijk. De uitvaart vond onder brandweerkorpseer plaats in de kerk in Obdam. Het is niet zomaar iets als een duiker tijdens het uitoefenen van zijn vak overlijdt en dat bleek wel uit de stroom aan nieuwsberichten die erop volgden. Er werd een groots onderzoek ingesteld, er waren fouten gemaakt, duikteams werden op non-actief gezet. En dat alles gebeurde best wel vlak onder onze neus, want ik kende John en zijn vrouw nog van vroeger en hun beste vrienden (tevens buren/vrienden van mijn ouders) nog steeds.
- In 2015 werkte ik op een woensdag in januari thuis, toen ik werd opgeschrikt door een enorme dreun. Het hele huis trilde een beetje en het eerste wat ik dacht was: goh, de buren smijten wel heel erg hard met de deur (…). Maar dat bleek dus niet het geval. Verderop in de straat was een camper ontploft, die de eigenaar (de huisarts van Obdam) op dat moment aan het opknappen was. Binnen een mum van tijd stond de straat vol hulpdiensten en ook diverse cameraploegen ontbraken niet. De camper ging verloren, de eigenaar kwam er gelukkig met lichte verwondingen vanaf.
- Een maand later sloeg de vlam opnieuw in de pan in het dorp. Ditmaal werd het clubhuis van motorclub Expendables verwoest door brand. Ik had blijkbaar onder een steen geleefd, want ik had nog nooit van die motorclub gehoord. Laat staan dat zij in Obdam gevestigd was. Een paar dagen later was het raak in het naastgelegen dorp Opmeer, toen het clubhuis van motorclub Rogues in de as werd gelegd. Of er een verband is tussen de twee zaken, is tot op de dag van vandaag niet bekend.
- In 2016 werd het dorp opnieuw landelijk nieuws toen we werden opgeschrikt door een zeer grote, uitslaande brand in een meubelzaak. Ook hier was de rook vanuit het zolderraam te zien, reden de hulpdiensten af en aan en werd een NL Alert verstuurd. Het pand moest als verloren worden beschouwd, net als de naastgelegen sportschool. De eigenaar daarvan was zeer aangeslagen en vele klanten met hem.
- En dan 2019. Begin dit jaar haalde Obdam al twee keer het landelijke nieuws. De eerste keer was toen er vier Polen omkwamen nadat hun auto in het water was geraakt langs de dijk. De vier waren sinds vrijdagavond vermist en werden pas op zondag gevonden. De drie mannen en een vrouw werkten bij een bloembollenbedrijf in het dorp, dat in diepe rouw was door het nieuws.
- In diezelfde periode schitterde de Obdamse Mikki van Wijk in het negende seizoen van The Voice of Holland. Ze was de jongste deelnemer van het seizoen en deed het fantastisch. Helaas strandde ze één uitzending voor de finale.
De impact van dit soort gebeurtenissen lijkt ook wel groter als het in een klein dorp gebeurt. Want in een dorp kent iedereen wel iemand die getrouwd is in het gemeentehuis, aanwezig was bij de Oranjemis, een postcodeprijs won, klant was bij de sportschool of werkte bij het bloembollenbedrijf.
Tegelijk vroeg ik mij af: zouden er eigenlijk dorpen zijn die nog nooit het nieuws hebben gehaald? En dan heb ik het niet over het plaatselijke suffertje of de regionale krant. Maar over de nationale, bekende spelers zoals NOS, RTL Nieuws, Algemeen Dagblad, Telegraaf en Hart van Nederland. Want dáár kwam Obdam de afgelopen jaren dus in voor.
Zo’n dorp is nog best lastig te vinden. Zelfs in Gees, een plaats waarvan de 600 inwoners ooit zeiden ‘hier gebeurt nooit iets’, vond in 2016 een fatale overval plaats. En het dorp Woubrugge, dat door haar eigen jonge inwoners ooit ‘de allersaaiste plek van Nederland’ werd genoemd, stond onlangs nog landelijk in de schijnwerpers omdat dorpsgenoten massaal aan de Chinese afhaalmaaltijden gingen om zo de eigenaar van het restaurant te redden.
Als je het zo leest, dan lijkt elke plaats ooit wel kans te maken op een vermelding in de landelijke media. Als jij die plek al hebt gevonden, laat het mij dan weten.
3 reacties op ‘Breaking news’