Jaaroverzicht

Het einde van het jaar nadert en dus is het weer tijd voor mijn jaarlijkse (nieuws)overzicht. Want dat we (ik vooral) daarvan houden, dat is wel duidelijk. Het blijft leuk om even terug te kijken op wat je het afgelopen jaar allemaal hebt beleefd en wat de gemoederen in binnen- en buitenland bezighield. En om te kijken welke verwachtingen/voorspellingen zijn uitgekomen (die van mij vind je hier).telescopeAls ik naar mijn eigen situatie kijk, dan stond 2019 in het teken van het cijfer 1. Zo begon dit jaar voor mij met een nieuwe baan per 1 februari. Mét uitzicht, in Amsterdam (of nou ja, kun je Sloterdijk al Amsterdam noemen…?). Ik mag daar de hele dag doen wat ik het allerleukste vind: teksten schrijven. En alsof dat niet genoeg is, vierde Tekstbureau MWords dit jaar ook haar 1-jarig jubileum. Nóg meer teksten schrijven dus, met inmiddels al een paar vaste klanten/opdrachtgevers. Supertof!

En er werd nog iemand 1: de kleine dame. Het is geweldig om haar te zien opgroeien samen met haar grote broer. Want de kleine jongen – die met bijna 4 jaar eigenlijk niet meer ‘klein’ te noemen is – is dol op zijn zusje. En zij op hem. Ik ben heel dankbaar dat die twee elkaar nu al ‘gevonden’ hebben en hoop dat dit de komende jaren steeds meer wordt. Maar het was ook alweer 1 jaar geleden dat we afscheid namen van ons lieve nichtje. We missen haar nog iedere dag.

2019 was ook het jaar waarin we voor de 1e keer met het gezin op vakantie gingen in Nederland (in Drenthe) en de kleine jongen meenamen naar een theatervoorstelling (van Het Zandkasteel). En het was dit jaar níet voor het eerst dat ik iets won (van Name it), dat mijn wederhelft en ik in ZiggoDome waren (bij Ilse de Lange) en dat Obdam landelijk nieuws werd (vanwege een brand in het voormalig gemeentehuis).

Ook in de rest van Nederland gebeurde genoeg. Leuk dingen, maar ook de meest verschrikkelijke. Want wat dacht je van de terroristische aanslag in een tram in Utrecht, de vonkenregen in Scheveningen na het traditionele vreugdevuur, de containers die MSC Zoe verloor waardoor onze Waddeneilanden bezaaid lagen met speelgoed, televisies en meubels, het faillissement van speelgoedwinkel Intertoys, de koelbloedige moord op advocaat Derk Wiersum en het dak van het AZ-stadion dat instortte? (dat laatste vond ik persoonlijk natuurlijk bijzonder angstaanjagend, omdat mijn wederhelft daar elke twee weken verblijft).

En wat te denken van de BN’ers die ons dit jaar zijn ontvallen? Van jong tot oud moeten we het voortaan doen zonder model Lotte van der Zee (20), rapper Feis (32), oud-voetballer Fernando Ricksen (43), topkok Lucas Rive (57), tv-legende Martine Bijl (71) en acteur Rutger Hauer (75). Om er maar een paar te noemen.

Maar ook in het buitenland kregen ze genoeg ellende te verstouwen. Zo was Spanje 13 dagen in de ban van de reddingsactie van het jongetje Julen (2) dat in een put gevallen was (en helaas overleden). In Nieuw-Zeeland vond een aanslag plaats op een moskee in Christchurch, in Parijs verwoestte een brand de Notre-Dame, in Brazilië stond een groot deel van het Amazone-regenwoud in vuur en vlam, in Engeland werden 39 overleden personen gevonden in een vrachtwagen en in Frankrijk steeg het kwik in juni voor het eerst naar 45,9 graden (gelukkig waren wij toen nét op tijd weg).

Gelukkig waren er ook leuke, mooie en opmerkelijke gebeurtenissen die we niet snel zullen vergeten. Want na 44 jaar won Nederland voor het eerst weer het Eurovisie Songfestival dankzij Duncan Laurence, werden de Oranjeleeuwinnen tweede op het WK voetbal tegen de VS, kregen prins Harry en Meghan Markle hun eerste kind, kreeg Beau van Erven Doorns tóch een tafel in zijn talkshow en spoorde de Nederlandse hond Conan de beruchte leider van IS op.

2019 was ook het jaar waarin massaal gestaakt werd. Zo’n beetje iedereen was boos: boeren, klimaatdrammers, juffen & meesters, ziekenhuispersoneel, de bazen van Mark van Bommel & Jaap Stam, Lil’Kleine & Anouk en ouders die nog geld terugkrijgen van de Belastingdienst. Ook raakten mensen behoorlijk aangebrand door organisaties als Zwarte Cross, New York Pizza en KLM. En daar maakte ík mij vervolgens weer druk om.

En natuurlijk mogen ook de BN’ers niet ontbreken. Want 2019 was ook voor showbizzland nogal bewogen. Zo ging hét koppel van de eeuw, Wesley & Yolanthe, uit elkaar en hield ook het huwelijk van Nicolette & Joost geen stand. Dat was ook nog even het geval bij Wendy & Erland, maar die schijnen toch weer bij elkaar te zijn. In 2019 verlieten Wendy en Linda RTL voor SBS en kwamen juist Twan en Eva van de NPO naar RTL (ik hoop echt zo dat ze Matthijs daar laten, want ik vind hem niet om aan te horen). Maar goed… in 2019 werd ook eindelijk de aller-aller-allerlaatste aflevering van Utopia uitgezonden, dus dat maakt voor mij alles goed.

Tot zover het afgelopen jaar. Tijd voor een blik in de toekomst, waarin we een nieuw decennium tegemoet gaan. En wat staat ons dan allemaal te wachten? In 2020 kan iedereen die op 29 februari is geboren ook echt weer eens op die datum zijn/haar verjaardag vieren, mogen we vanaf half maart alleen nog maar ’s nachts 130 km/u rijden op de snelweg, zijn we weer massaal (?) vrij op 5 mei, worden in mei ook de Formule 1 in Zandvoort en het Songfestival in Rotterdam gehouden, doen in juni de Oranjeleeuwen sinds jaren weer mee aan het EK voetbal en gaat op 1 juli de nieuwe Donorwet in.

En voor onszelf? Er komt vast weer van alles op ons pad, maar voorlopig houdt maar 1 ding mij bezig: op 6 februari wordt de kleine jongen namelijk 4 jaar en gaat hij dus naar de ‘grote’ school. Bedenk zelf maar wat ik daarvan vind.

Tot volgend jaar!
(en doe voorzichtig met vuurwerk)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s