Rekenwonder

Het zal je niet verbazen dat ik liever met letters dan met cijfers werk. Al op de basisschool waren ‘Dictee’ en ‘Begrijpend lezen’ mijn favoriete vakken. In tegenstelling tot het vak ‘Rekenen’. Dat vond ik in de lagere klas al ontzettend stom en ik probeerde vaak af te kijken bij mijn buurman die er wél goed in was. Rekenen kostte mij toen al veel moeite en dat is eigenlijk nog steeds zo.

Op het VWO moest je op een gegeven moment een ‘profielkeuze’ maken. Ik wist al snel dat de exacte kant voor mij geen optie was (want ook van Biologie en Natuur- en Scheikunde had ik geen kaas gegeten), dus de keuze tussen de profielen ‘Cultuur & Maatschappij’ en ‘Economie & Maatschappij’ bleef over. Ik wilde voor het laatste gaan, want dan kon ik tenminste nog Aardrijkskunde en Frans als keuzevak volgen, in plaats van de creatieve vakken. Mijn mentor en wiskundeleraar destijds (voor de insiders: meneer Molenkamp) zei toen: “Mireille, ik denk niet dat dat verstandig is. Bij E&M krijg je Wiskunde A1 én A2 en dat kun jij niet.”

Dat was natuurlijk niet leuk om te horen, maar hij had wel gelijk. Ik heb mij zes jaar lang door alle wiskundelessen en -toetsen heen geworsteld. Tot grote frustratie aan toe. En met mijn vader – met zijn engelengeduld – als bijlesleraar. Toch koos ik voor dat profiel en slaagde ik uiteindelijk met een 5 voor Wiskunde op mijn diploma (op het examen haalde ik een dramatische 3,5…).

Eenmaal op de universiteit dacht ik verlost te zijn van alles wat te maken had met rekenen. Eindelijk een complete studie gericht op communicatie, wat een verademing! Helaas bleek niets minder waar. Want als je een wetenschappelijke studie doet, dan moet je ook onderzoeksresultaten met elkaar kunnen vergelijken. En daarvoor heb je kennis van statistiek nodig. Dat was dus een belangrijk onderdeel van de opleiding en bovendien een voorwaarde om met een ander vak te mogen starten.

Ik heb het tentamen drie keer moeten maken voordat ik er vanaf was. De eerste twee keer haalde ik een dikke onvoldoende en zakte de moed mij steeds verder in de schoenen. Voor het derde tentamen besloot ik om gewoon maar alle oefententamens uit mijn hoofd te leren. Doordat ik niet écht snapte wat ik uitrekende, had ik geen flauw idee wat ik aan het doen was tijdens het tentamen. Maar ik haalde wél een voldoende. En mocht uiteindelijk dus alsnog met het volgende vak starten.

Nog steeds vind ik alles wat met cijfers te maken heeft niet leuk (behalve als het om salaris gaat…). Hoofdrekenen is bijvoorbeeld niet aan mij besteed. Ik kán het wel, maar ik moet vaak gewoon nét iets langer nadenken dan een ander. Het is ook niet zo gek dat ik nooit een bijbaan achter de kassa heb gehad. Dat zou namelijk een enorm extra verlies voor de winkel betekenen en winst voor de klant. Of juist andersom.

Als het op mijn werk ook maar enigszins over cijfers gaat (wat gelukkig niet vaak voorkomt), dan haak ik gelijk af. “Ik krijg hier kortsluiting van” horen mijn collega’s mij dan zeggen. En als ik thuis geen zin heb om moeite te doen, dan maak ik weleens de grap dat ik dyscalculie heb (een soort dyslexie, maar dan met cijfers). Ik draai bijvoorbeeld ook regelmatig cijfers om en kan een kleine (nieuwe) getallenreeks nauwelijks onthouden (behalve die er reeds ingeramd zijn).

Gelukkig heb ik niet écht dyscalculie. En ik probeer het heus wel hoor. Zo maak ik mijn offertes en facturen voor MWords altijd zelf, maar ik laat ze wel altijd even nakijken. En met een accountant in huis hoef ik mij natuurlijk ook helemaal nergens druk om te maken. Wat dat betreft hebben wij de perfecte balans.

Onlangs heb ik een enquête uitgezet over mijn blogs en daarna moest ik mij natuurlijk gaan verdiepen in de resultaten. Gelukkig is dat geen hogere wiskunde en hoef ik geen verbanden of iets dergelijks te zoeken. Ik wilde gewoon een algemeen beeld krijgen van hoe & wanneer mijn blogs gelezen worden en de lezers ze beoordelen. Een interessante conclusie:

Zo geven de meeste mensen aan dat zij de blogs tussen 18.00 en 21.00 uur lezen. Nu plaats ik mijn blogs altijd rond 20.00 uur, dus daarmee zit ik een beetje op de grens. Misschien is 19.00 uur een beter tijdstip. Daarnaast dacht ik dat begin van de week (maandag/dinsdag) een goed moment was. Uit mijn mini-enquête blijkt echter dat de meeste mensen de blogs op vrijdag lezen. Aan het einde van de week dus! Eén van de opmerkingen was zelfs: “Een mooi begin van het weekend”.

Daar ‘moet’ ik dus iets mee (anders moet je ook niet om meningen vragen..). Nu maar hopen dat het werkt in de praktijk, want ik schrijf mijn blogs juist vaak in het weekend. En het onderwerp moet wel actueel blijven. Een mooi voornemen voor het nieuwe blogjaar dus!

Verder leest iedereen de blogs helemaal af, is de lengte goed, mogen de onderwerpen over van alles gaan (‘dagelijkse beslommeringen’) en vindt iedereen ze ‘leuk’ of ‘supertof’ om te lezen. Wel mag de frequentie van sommigen omhoog en het liefst op regelmatige basis. Dus bijvoorbeeld: elke vrijdag op hetzelfde tijdstip een blog online, zodat men iets heeft “om naar uit te kijken” en ik mijn lezers “kan binden”. Een goed en terecht punt.

De leukste blog van het afgelopen jaar vonden de meesten ‘Smetvrees’, gevolgd door ‘Code: vakantie’ en ‘Tv-debuut’ (al kan dat ook zijn omdat die het meest recent zijn).

Van de overige opmerkingen (“Ga do door!” en “Ik kan niet wachten tot de volgende!”) werd ik ook heel blij. Dat betekent in ieder geval dat mensen waarderen wat ik doe en dat ik vooral niet moet stoppen (dat was ik overigens ook niet van plan hoor).

Aan het einde van het jaar/deze maand staat in ieder geval weer een ‘terugblik’ op de agenda (en nee, die gaat niet alleen over corona). De planning is om ‘m op maandag 28 december te plaatsen. In de tussentijd blijf ik zoeken naar onderwerpen om verhalen over te schrijven. Én hoop ik weer op jou als lezer te mogen ‘rekenen’.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s