Big Brother

Gisteren was live op televisie de finale van het tv-programma ‘Big Brother’ te zien. Een groep Nederlanders en Belgen zat maar liefst 100 dagen opgesloten én afgesloten van de buitenwereld in een huis in Duivendrecht. Het programma was vanaf januari dagelijks op televisie, dus je kon er bijna niet omheen. Hoog tijd dus om eens in deze realityshow te duiken.

Wie mijn blog regelmatig leest, weet dat ik mijn afkeer van het vergelijkbare tv-programma ‘Utopia’ niet onder stoelen of banken heb geschoven. Mijn wederhelft was kijker van het eerste uur en heeft het volgehouden tot de allerlaatste Utopia-minuut. Mijn vreugde was dan ook groot toen ik hoorde dat het doek eindelijk zou vallen. Maar die vreugde was óók van korte duur, toen bleek dat Big Brother in een nieuw jasje werd gestoken.

Het is namelijk niet de eerste keer dat een groep mensen zich maandenlang laat opsluiten om geld te winnen. In 1999 kwam het programma voor het eerst op de buis en daarna volgden nog zes seizoenen. En er kwamen ook andere varianten, zoals De Bus (met Jop van het nummer Jij bent de zon) en De Gouden Kooi (met winnaar Terror Jaap). Maar Utopia was wel echt het dieptepunt (Expeditie Robinson vind ik overigens wel supervet).

Op 31 december 2020 startte het zevende seizoen van Big Brother. In volledige luxe, afgezonderd van corona en met de nodige uitdagingen die het ‘experiment’ (want dat is het eigenlijk) spannend moesten houden. Ook de mix van personen van divers. Zo had je ‘Terror Theo’, een liefdeskoppel, een vegan-deskundige, iemand die vrijwillig vertrok mét 15.000 euro uit de prijzenpot, een koppel dat deed alsof ze broer en zus waren, maar waarvan de kijkers toch iets anders dachten, een dame die 24/7 in de hottub zat, een make-up artist die het bloed onder ieders nagels vandaan haalde en een deelnemer uit West-Friesland (altijd leuk, een regiogenoot).

De bewoners moesten elke week meerdere, soms geheime, opdrachten doen om geld voor de prijzenpot te winnen. Ook moesten ze elkaar nomineren, omdat elke week iemand het huis moest verlaten. En net als bij Expeditie Robinson ontstonden al snel ‘bondjes’ en spraken mensen onderling af nooit op elkaar te stemmen. Die beloftes werden soms ook weer verbroken, wat natuurlijk weer voor de nodige opschudding zorgde.

Tijdens mijn zoektocht naar informatie stuitte ik op een heuse Wikipedia-pagina over Big Brother 2021, die blijkbaar wordt bijgehouden door een overijverige fan. Je kunt werkelijk álles teruglezen op deze pagina. De kleurenschema’s (inclusief legenda!) van de nominaties en de weekopdrachten zijn werkelijk fantastisch. De persoon die deze pagina heeft gemaakt, heeft vast ook 24/7 meegekeken via de livestream.

[spoiler alert]

Gisteren verliet de winnaar van Big Brother het huis met ruim 70.000 euro. Dat is bepaald geen kattenpis voor een paar maanden ‘niets doen’ (en dat terwijl het bedrag dus eigenlijk nog eens 15.000 euro hoger had kunnen zijn). Jill uit Landsmeer (de helft van het liefdeskoppel) ging er met het prijzengeld vandoor. Een terechte winnaar, zo heb ik begrepen.

Naast de Wikipedia-pagina zijn er ook heel wat nieuwsartikelen aan Big Brother besteed. Zo las ik in één artikel dat de bewoners op een gegeven moment kranten kregen en dus ineens geconfronteerd werden met het ‘echte’ leven buiten het huis. Ze waren ‘totaal in shock’ dat er nog steeds corona was. Ik moest wel lachen toen ik dit las en dacht terug aan de eerste keer dat ik met zwangerschapsverlof ging. Collega’s zeiden toen tegen mij: “Verwacht niet dat er na drie maanden ineens van alles anders is en dat Project X dan wel is afgerond. Dat is hoogstwaarschijnlijk niet zo.” En ze hadden gelijk. De naïviteit van de Big Brother-bewoners was grappig en herkenbaar om te lezen.

Bij dit soort programma’s vraag ik me altijd af of ik daar zelf geschikt voor zou zijn. En het antwoord is doorgaans: waarschijnlijk niet. Ik zou het prima vinden hoor, om op een zonovergoten eiland wat spelletjes te spelen. Maar ik kan nog geen uur zonder eten, laat staan een dag (of meer). Ook het slapen tussen de zandvlooien is niet per se iets wat ik ambieer en voor het tactische spel van Expeditie Robinson zou ik waarschijnlijk veel te braaf zijn.

Samenwonen in een huis met wildvreemden is denk ik voor mij ook een paar bruggen te ver. Ik moet op z’n minst 100 dagen de kat uit de boom kijken, maarja dan is het experiment alweer voorbij… Ook moet ik écht niet denken aan het met z’n allen slapen op één kamer en ik kan héél slecht omgaan met verveling (het gemis van het thuisfront even niet meegerekend, want dat trek ik sowieso niet). Kortom: zowel het kijken naar als het meedoen aan een programma als Big Brother is voor mij geen optie.

Of toch wel?

[confession alert]

Ik ga het gewoon doen. En nee, wees gerust. Ik ga niet meedoen aan het achtste seizoen van het programma. Ik ga iets anders doen. Of eigenlijk: toegeven.

Bovenstaande informatie heb ik niet uit nieuwsartikelen gekregen. En die Wikipedia-pagina had ik bijna zelf kunnen maken. Want ik heb dus bijna alle (ja, alle) afleveringen van Big Brother gekeken.

Zo, het hoge woord is eruit. En ik schaam me er niet voor, want mijn andere guilty pleasures zijn ook allang openbaar. Het programma had, in tegenstelling tot Utopia, toch een bepaalde aantrekkingskracht. Net als bij Expeditie Robinson voel je op een gegeven moment een soort ‘band’ met de deelnemers. En krijg je favorieten (Jill was niet onze favoriet, dat was de Belg Nick). In het weekend werd het programma niet uitgezonden en dan ‘miste’ je bij wijze van spreken de deelnemers bijna (ja, echt).

En we gingen all the way: elke avond hebben we gekeken (soms teruggekeken). Ik heb zelfs een paar keer gestemd, op wie in het huis moest blijven en op wie in de finale moest staan. We hebben zelfs één keer uit pure verveling de livestream aangezet. Maar dat was zó saai, dat we daar nog verveelder van werden.

Nu is het avontuur definitief voorbij en vallen we in een ‘zwart gat’. Waarin we iets anders moeten verzinnen om naar te kijken op televisie. Gelukkig hebben we sinds kort naast Videoland ook Netflix, dus kan ik eindelijk eens beginnen aan al die series waar anderen het al jaren over hebben.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s