Televisieseizoen

Afgelopen week zag ik de tussenstand van de top 10 Gouden Televizier-Ring 2021. Ik heb (nog) niet gestemd, om de simpele reden dat ik gewoon niet kan kiezen. Ik vind namelijk veel (bijna alles) leuk op televisie.

Deze zomer was er weer een editie van Ik Weet Er Alles Van op tv (je weet wel, dat programma waar ik ook aan meegedaan heb). Tijdens haar praatje met de presentator hoorde ik een van de kandidaten zeggen “dat ze geen televisie in huis heeft.” De presentator vroeg zich – terecht – af hoe zij dan zoveel kon weten van haar onderwerp ‘showbizz’. Haar antwoord was dat ze “alles leest”. Oké, prima dat je veel leest. Maar: hoezo heb je geen tv in huis?!

Mijn wederhelft en ik zijn nog net niet tv-verslaafd, maar het scheelt niet veel. We kijken zo’n beetje alles wat los en vast zit (voornamelijk op de commerciële zenders, dat dan weer wel). En het leuke vind ik ook dat we vooral samen dingen leuk vinden. Er zijn maar weinig programma’s die we niet samen kijken (oké, behalve Utopia en GTST, die zijn voor hem). Zelfs Veronica Inside (heet dat nog zo?) vind ik niet erg om te kijken en ook voetbal mag gewoon aan.

Het nieuwe televisieseizoen dat elk najaar wordt gelanceerd, is voor ons dus hét moment waar we naar uitkijken. En dit jaar kan ons geluk helemaal niet op, want na twee jaar is eindelijk ons favoriet Expeditie Robinson weer op tv. Met maar liefst twee afleveringen per week!

Onze digitale televisiegids van Ziggo zit vol met rode ‘opname’ rondjes. Zo’n beetje alles staat ingepland om op te nemen, want we willen natuurlijk niets missen. Soms vragen we ons af waar we de tijd vandaan halen om alles te kijken, maar er is altijd wel een moment te vinden (helemaal als je net als ons pas tegen middennacht naar bed gaat). Alles komt voorbij: van Chantals Beauty Camper (ja echt) en Kopen zonder Kijken (we love Bob), tot Heel Holland Bakt en Five Days Inside. Sommige programma’s zijn leuk ‘voor erbij’, terwijl we andere echt ‘volgen’.

De reden dat ik dus niet kan stemmen voor Gouden Televizier-Ring 2021, is omdat ik niet kan kiezen. Van de 25 genomineerde programma’s heb ik er 12 van A-Z gevolgd. Van de huidige top 10 zijn dat er 6. Ik weet gewoon niet wat ik nou écht het leukste/beste/mooiste programma vond. Kees van der Spek is al jaren onze favoriete programmamaker, dus ik zou voor Oplichters Aangepakt kunnen kiezen. Maar ik kan ook schaterlachend op de bank zitten tijdens Even Tot Hier. Dus ja, was kies je dan? (niets dus, in mijn geval).

In tegenstelling tot het najaar is de zomerperiode voor ons echt afzien. Dan is er nauwelijks iets op tv en worden er alleen maar herhalingen uitgezonden. In ons geval zijn het zéker herhalingen, want de kans is groot dat we het programma al gezien hebben. In de zomer kijken we dus vooral films (soms hele slechte, just for fun) en tegenwoordig ook series.

Want ook in ons huis zijn Netflix en Videoland niet meer weg te denken. Die laatste wordt vooral gebruikt om programma’s vooruit te kijken (ideaal in ons geval) en voor documentaires. Maar Netflix is toch wel dé uitvinding van de eeuw. Nu ben ik vaak redelijk (of zeg maar gerust: heel) laat met dit soort ‘nieuwe’ dingen. Wanneer iedereen alles al heeft, dan word ik pas wakker. Maar áls ik eenmaal kijk, dan ben ik ook een echte ‘bingewatcher’ zoals dat heet.

Zo heb ik sinds de start van ons abonnement (februari) de series 13 Reasons Why, New Amsterdam en Suits uitgespeeld. En inmiddels ben ik aan seizoen 3 van How To Get Away With Murder begonnen. Het is zó verslavend, niet normaal. Waarbij ik moet zeggen dat ik het ook niet erg vind om af en toe een kwartiertje ofzo te kijken. Nét genoeg om de dag/avond weer door te komen (ben ik gek of doen anderen dit ook…?).

Mijn wederhelft en ik zijn voor de zomer samen aan House of Cards begonnen. Ik weet nog dat iedereen laaiend enthousiast was toen die serie online kwam, maar het lukt ons op een of andere manier niet om het regelmatig te kijken (nu met het nieuwe televisieseizoen is die kans nog kleiner geworden). De serie heeft wel iets intrigerends, maar de dialogen en de scenes gaan ook wel traag. We overwegen dus nog steeds om over te stappen op bijvoorbeeld Homeland of iets anders (suggesties zijn welkom).

Overigens is Netflix niet alleen voor ons bestemd in huis. Zelfs de kleine jongen en dame hebben samen hun eigen ‘kids’ account. En sinds kort hebben we een afstandsbediening waartegen je kunt praten, wat het zappen voor ze nóg makkelijker maakt. De kleine jongen hoeft alleen maar ‘Paw Patrol’ te zeggen en hop! hij kan zijn favoriete serie kijken.

De keerzijde van dit soort diensten is dat kinderen tegenwoordig nauwelijks meer opgroeien met ‘live’ televisie. Een collega van twee werkgevers geleden vertelde dat haar kinderen niets snapten van de live Sinterklaasintocht op televisie. Want hoezo konden ze dat niet terugkijken? Waarom moesten ze nú voor de televisie gaan zitten als ze de Sint wilden zien? Bij onze kinderen valt dat nog wel mee, die vinden ‘Zin in Zappelin’ ook nog wel leuk. Maar het zal niet lang duren voordat er gevraagd (gevochten) wordt om nóg een televisie/tablet in huis ben ik bang…

Advertentie

2 reacties op ‘Televisieseizoen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s