Afgelopen week heb ik voor het eerst een bestelling gedaan via ‘Too Good To Go’. Het was een van de weinige keren dat ik een duurzame keuze maakte. Eigenlijk heb ik weinig met dit begrip. Maar aan één ding heb ik wel een hekel: voedselverspilling.

En dat is dus precies wat Too Good To Go wil voorkomen. Het concept is eenvoudig: je downloadt een app en kijkt welke winkels bij jou in de buurt aan het einde van de dag producten overhouden. Die doen ze in zogenaamde ‘boxen’, die jij kunt bestellen. Het is altijd een verrassing wat je krijgt, je kunt niet kiezen. Op het moment dat je een bestelling plaatst, weet je dus ook niet wat je krijgt. De producten zitten wel redelijk tegen hun houdbaarheidsdatum aan, dus je kunt ze niet lang bewaren.
Mijn bestelling deed ik bij onze slager. Voor 4,99 euro kregen we een aantal producten ter waarde van, in ons geval, ruim 17 euro. Eten dat anders dus gewoon in de kliko was beland. Een van de bakkers uit het dorp doet ook mee en de DekaMarkt ook. Bij die laatste bieden ze verschillende boxen aan: alleen van de broodafdeling, of met verschillende producten. En nogmaals: je weet dus niet wat je krijgt.
Het concept klinkt eenvoudig en dat is het ook. Het is alleen wel zo dat je er snel bij moet zijn. Meestal gaan de ‘winkels’ rond 17.30 uur ‘open’. Als je te laat inlogt, zijn alle boxen al ‘uitverkocht’. Het kostte mij drie weken om een box van de slager te bemachtigen, simpelweg omdat half 6 gewoon een rottijd is om digitaal allerlei dingen te regelen, zelfs voor iemand die altijd online is (want: hongerige kinderen).
In de app zie je ook wanneer je de box dient op te halen. Voor de broodboxen geldt dat dit vaak ’s ochtends vroeg tussen 7 en 9 uur moet, want dan kun je het nog gebruiken als ontbijt. Bij de slager mocht ik tussen 17 en 18 uur komen. Je moet het zelf ophalen, want je moet in de app ‘swipen’ dat je de box hebt opgehaald. Als je bestelt, moet je er dus wel voor zorgen dat je het kunt ophalen (dit zou wat zijn voor onze buren in de straat, die massaal pakketjes laten bezorgen op dagen dat ze niet thuis zijn…).
Onze bestelling bij de slager bestond uit een maaltijdsalade, twee soorten vleeswaren en twee pizzabroodjes voor in de oven. Het was dus zeker voor herhaling vatbaar. En ik sluit ook zeker niet uit dat ik ook een keer bij de bakker en de supermarkt ga bestellen. Als ik op deze manier een steentje kan bijdragen tegen voedselverspilling, dan is dat mooi meegenomen.
Als ik de gelegenheid krijg, doe ik dus wel mee aan duurzaamheids-initiatieven. Maar het is bijvoorbeeld niet zo dat ik bewust tweedehands spullen koop, vanuit een duurzaamheidsideaal. Ik vind het heel nobel van mensen die dat wel doen, maar ik heb er gewoon niet zoveel mee (ik verkoop wel graag baby-/kinderspullen, omdat ik er dan nog iets aan verdien).
Als je meedoet aan de Postcodeloterij, dan heb je de onlangs een ‘Vega Favorieten Cadeaukaart’ gekregen die je kunt besteden bij de AH. Vroeger heette deze kaart de ‘Doe Maar Lekker Duurzaam Cadeaukaart’. Blijkbaar vonden ze het later niet meer oké dat je hier ook vlees en vis van kon kopen, dus sinds twee jaar kun je alleen nog maar vegetarische (en duurzame) producten kopen.
Het eerste jaar was er ontzettend veel ophef bij (naar mijn mening ondankbare) deelnemers. Want het was toch “te belachelijk voor woorden dat je ‘gedwongen’ werd vegetarisch te eten?!” Pff… wat een aanstellers. Het is nu juist een mooie manier om eenvoudig duurzame keuzes te maken. En je moet niks he? Je kunt de kaart ook weggeven aan de Voedselbank. Of aan Stichting Kerstactie Westfriesland.
Bovendien is vegetarisch een heel breed begrip. Het betekent namelijk echt niet dat je alleen tofu en kipstuckjes kunt kopen. Ik ga dus zeker binnenkort naar de Appie om mijn kaart te besteden (niet dat de nieuwe winkel in Obdam nou zo’n succes is, maar daar kan ik nog een hele blog aan besteden).
Laatst raakte ik in gesprek met mijn directrice over boodschappen doen, naar aanleiding van de overname van Deen door AH. Zij vertelde mij dat ze sinds een paar jaar in geen enkele supermarkt meer komt (huh?!) Voordat ik kon vragen “waarom niet”, moest ik eerst een andere vraag stellen. Zij is namelijk getrouwd met een Fransman en eerder hebben we het al uitgebreid over Frankrijk gehad met elkaar.
“Kom je dan ook niet meer in een Franse supermarkt?!” vroeg ik als eerst (ik ben fan van Franse supermarkten namelijk). Haar antwoord was ‘nee’. Ze vindt supermarkten in het algemeen “op geldbeluste ketens die niets goeds doen voor de boeren en andere makers van producten”. De Franse supermarkten zijn misschien nog wel erger dan de Nederlandse, voegde ze eraan toe. Zij doet AL haar boodschappen dus bij de lokale ondernemer.
Hoe dan?!
Ik vind het al te veel tijd kosten om naar een tweede/derde supermarkt te gaan, laat staan om al mijn boodschappen bij een aparte winkel te halen (ik vraag mij dus ook af of mijn directrice dat echt zélf doet, of laat doen). Want ze had het over ALLES. Wat betreft brood, vlees, vis en groenten kan ik mij daar nog best wel iets bij voorstellen. Zelfs ons dorp heeft twee bakkers, een slager, een viswinkel en een groenteboer.
Maar waar haal je dan je zuivel? En je snacks? Alles bij een toko? Dan moet ik zelfs meerdere plaatsen gaan bezoeken, mij niet gezien. Mijn directrice woont overigens in de hoofdstad van Zuid-Holland, misschien scheelt dat (en ze heeft het salaris waarmee je dat allemaal kunt betalen).
Natuurlijk haal ik zelf ook niet alles bij de supermarkt, want sommige dingen zijn bij een speciaalzaak gewoon lekkerder. Zo hebben wij een fijne Turkse winkel in Hoorn gevonden waar we af en toe naartoe gaan. En we komen ook regelmatig bij de poelier voor allerlei soorten vlees, naast kip (de kleine jongen lust zelfs de ‘vleesjes’ uit de supermarkt niet…).
Terug naar het duurzaamheidsideaal. Ik denk dat dit het beste werkt als je met kleine stapjes begint. Ik heb dus zeker niet de ambitie om net als voormalig BNN-presentator Dennis Storm een minimalistisch leven te leiden op Bali.
Al zou ik best een keer terug willen naar Indonesië. Met het vliegtuig. Over duurzaam gesproken…
Een reactie op “Duurzaam”