Tv-debuut (deel ll)

Eigenlijk klopt de titel van deze blog niet helemaal. Een debuut is iets dat voor de eerste keer plaatsvindt en een eerste keer kan maar één keer plaatsvinden. Maar het onderwerp is al een keer eerder besproken en nu dus voor de tweede keer. Dit verhaal is eigenlijk een soort van vervolg. Deel ll dus.

Twee weken geleden bevond ik mij namelijk opnieuw in een televisiestudio. De laatste keer was in Aalsmeer, in 2020 voor de opnames van het tv-programma ‘Ik weet er alles van’. Ik was toen in juli vier dagen lang te zien op tv (de herhalingen worden nu nog steeds uitgezonden, mocht je het gemist hebben). Ook dit keer deed ik mee aan een quiz, die binnenkort op de Nederlandse televisie te zien is.

Nog steeds hoor ik mensen zeggen “dat je dat dúrft!” Maar het is gewoon echt ontzettend leuk om mee te maken. Na die ene keer in Aalsmeer kwam ik met lege handen, maar wél met een ervaring rijker op zak, thuis. Ik heb toen zó genoten van die dag, dat ik direct zei: “als er nog eens een leuke quiz op mijn pad komt, dan meld ik me gewoon weer aan.”

En dat is dus precies wat ik een paar maanden gelegen deed. Ik zag een oproep op televisie van Tijl Beckand, voor deelname aan een nieuwe quiz. Na een beetje speurwerk op Google kwam ik erachter dat de quiz in Engeland al wordt uitgezonden, dus ik kon online een beetje kijken wat de bedoeling was. Ik hoefde niet lang na te denken: dit is iets voor mij!

Medio februari had ik mij aangemeld met een uitgebreide vragenlijst. Vlak daarna kreeg ik een uitnodiging voor een online kennistest en nóg een vragenlijst. Daarna hoorde ik een hele tijd niets meer. Net toen ik dacht dat het niets meer zou worden, kreeg ik op Goede Vrijdag (twee maanden later dus) ineens een e-mail met als onderwerp “Praktische informatie deelname quiz”. Waat?! Of ik een week later ‘even’ aanwezig kon zijn in de studio van 16.00 tot 22.00 uur. Ik schoot gelijk in de regelmodus, want hier móest ik bij zijn natuurlijk. En zo bevond ik mij dus op een vrijdagavond in een tv-studio in Amsterdam.

Het programma heet ‘De 1% Quiz’ en gaat als volgt: honderd spelers nemen het in de studio tegen elkaar op en beantwoorden raadsels, puzzels en andere breinbrekers. ‘Boekenkennis’ niet van belang, het gaat juist om hoe creatief en logisch je kunt denken. Dat logisch nadenken kan je in dit spel maar liefst 50.000 euro opleveren.

De quiz begint met een makkelijke vraag, waarvan uit onderzoek is gebleken dat 90% van het Nederlandse publiek hem goed beantwoordt. Vervolgens wordt elke vraag een beetje moeilijker (ik vond dat in de praktijk toch wel ff anders liggen, maar oordeel straks zelf maar als het op tv is).

Gedurende het spel wordt toegewerkt naar een vraag die door 1% van de Nederlandse bevolking juist kan worden beantwoord. De moeilijkheidsgraad van de verschillende vragenrondes is als volgt: 90%, 80%, 70%, 60%, 50%, (45%) 40%, (35%), 30%, (25%), 20%, 15%, 10%, 5% en tot slot 1%. Veel vragen dus. Elke ronde vallen steeds weer mensen af en tussendoor zijn er nog allerlei ‘escapes’ die je kunt nemen. Je moet het dus zien als een soort ‘afvalrace’.

Bij aankomst moest iedereen eerst ‘inchecken’. Daarna volgde een lange tijd wachten, eten van een dinerbuffet en tot slot mochten we plaatsnemen in de studio. Voordat de show echt zou beginnen, startten we met een paar oefenvragen. Die waren zó moeilijk, dat veel mensen aardig wat zweet onder hun oksels kregen. Daarna kwam Tijl Beckand de studio in en konden we beginnen!

Het was best wel spannend om mee te doen, want je wilt natuurlijk niet bij de eerste vraag al afvallen… Op een afgang op de nationale televisie zit immers niemand te wachten. De meest gekke/idiote en op het oog ingewikkelde vragen kwamen aan bod. Ik kan natuurlijk niks vertellen over wat voor vragen dit dan precies waren, maar als je een aflevering bekijkt dan snap je vast wat ik bedoel.

Na elke vraag was er een pauzemoment (de avond duurde dus ook ontzettend laaaang) en kon je met de kandidaten naast je jouw antwoord bespreken en een beetje kletsen. Dit vond ik eigenlijk nog het leukste van alles. Het was gewoon ontzettend gezellig. Net als de vorige keer voelde het helemaal niet alsof je elkaars concurrent was ofzo.

Even na 22.00 uur waren we klaar en mocht iedereen weer naar huis. In mijn geval betekende dit dat ik pas om half 1 ’s nachts thuis was (na ook nog een dag gewerkt te hebben), dus ik was gesloopt. Maar het was het weer meer dan waard.

Ook dit keer mag ik niet verklappen hoe het eindigt, dus mocht je willen weten óf en hoe ik in beeld kom, dan moet je de uitzending maar bekijken (tipje van de sluier: de aflevering is echt wel spannend). Het programma wordt vanaf 21 mei uitgezonden, maar wanneer ‘mijn’ aflevering is, weet ik (nog) niet. Mocht ik dat te horen krijgen, dan deel ik dat uiteraard.*

Tot die tijd (en erna) houd ik in ieder geval mijn ogen weer open voor een nieuwe quiz!

*Update dinsdag 17 mei: mijn aflevering wordt uitgezonden op zaterdag 21 mei, om 21.30 uur, op RTL 4.

Advertentie

5 reacties op ‘Tv-debuut (deel ll)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s