Bucketlist

Vanmorgen kreeg ik weer een mailtje van onderzoeksbureau GfK Panel (voorheen Intomart GfK) met allerlei vragen om mijn interesses en gedragingen te peilen. Ik ben al sinds 2005 (!) lid van dit bureau en voor het eerst in al die jaren leverde één vraag mij ineens inspiratie op voor een nieuwe blog.

Een van de vragen dit keer was: “De musical Soldaat van Oranje bestaat al bijna 12 jaar en de 3.000ste voorstelling is begin dit jaar gespeeld. Heeft u de musical al eens bezocht?” Mijn antwoord was ‘nee’. De volgende vraag die gesteld werd, was: “Bent u van plan om dit jaar de musical te bezoeken?” Mijn antwoord was opnieuw ‘nee’.

Ik vraag me af voor hoeveel mensen dit geldt. Volgens hun eigen website hebben inmiddels meer dan 3,2 miljoen (!) mensen de musical gezien (geen idee of dit unieke bezoekers zijn, want er zijn blijkbaar ook mensen die de show al tig keer hebben bezocht). Mijn interesse heeft het nooit gehad en dat zal het ook niet krijgen (de grapjes over het eeuwig verlengen van de musical kan ik dan weer wél waarderen, zoals hier en hier). Het bezoeken van de musical ‘Soldaat van Oranje’ staat simpelweg niet op mijn bucketlist.

Een bucketlist is een lijst met dingen die je gedaan wilt hebben voordat je sterft. De term komt van het Engelse ‘kick the bucket’, wat doodgaan betekent (of volgens Nederlandse gezegdes: ‘de pijp uit gaan’ of ‘het loodje leggen’).

Een organisatie die ontzettend goed is in het ‘afwerken’ van bucketlisten is Stichting Ambulance Wens. Zij vervullen al sinds 2007 dagelijks gratis wensen voor terminale, immobiele patiënten. Elke dag kun je op hun social mediakanalen (onder andere op Facebook en Instagram) zien/lezen welke prachtige wensen ze hebben vervuld. Bij hun berichten zetten ze altijd het geboortejaar van de persoon om wie het gaat. De berichten over jonge mensen komen vaak het hardst binnen.

Verder dan het kijken van de film The Bucket List (2007) met onder andere Jack Nicholson en Morgan Freeman ben ik zelf nooit gekomen. Maar de enquêtevraag over de musical Soldaat van Oranje zette mij wel aan het denken: wat staat er eigenlijk op míjn bucketlist?

Een vriendin zei laatst dat het bezoeken van de stad Londen nog op haar bucketlist staat (en vast nog wel veel meer, maar het gesprek ging over iets heel anders). ‘Reizen’ of een ‘reis maken’ staat denk ik bij veel mensen wel op het lijstje. Ik zou zelf heel graag nog een keer een rondreis met een camper door Amerika willen maken (uiteraard wel een andere route dan we al gedaan hebben en dit keer met z’n vieren) én nog een keer naar Azië / Indonesië / Maleisië willen reizen.

Het fijne aan een bucketlist (en aan jong zijn, haha) is dat je nog heel wat jaren kunt doen over het afstrepen van die lijst. Je moet een beetje geduld hebben, maar sommige (zo niet alle) dingen kunnen écht werkelijkheid worden. Zo stond het schrijven (en uitgeven) van mijn eigen boek al heel lang bovenaan mijn bucketlist en deze wens wordt begin volgend jaar dus echt werkelijkheid. Niets is onmogelijk, als je maar niet opgeeft.

Maar wat zou ik dan nog meer willen doen? Een bucketlist van twee punten waarvan ik er volgend jaar al één kan afstrepen, is ook niet heel spannend… Ik zou graag écht vloeiend Frans willen leren spreken (en luisteren/schrijven). En dan als tolk of docent aan de slag gaan ofzo. En het liefst zou ik daarnaast nóg een vreemde taal willen leren. Arabisch bijvoorbeeld. Lijkt me echt fantastisch (ik heb ooit een minicursus Turks gedaan en sommige woorden ken ik nog steeds). Het is niet onmogelijk, de enige investering die je volgens mij moet doen, is tijd erin steken.

En verder? Ik zou het eerlijk gezegd zo gauw niet weten. Bungeejumpen heb ik al een keer gedaan, parachutespringen lijkt me niks. Op televisie komen is me ook al twee keer gelukt en voor de derde spelshow heb ik me inmiddels ook alweer aangemeld (wordt vervolgd…). Mijn wederhelft en ik hebben al veel mooie reizen gemaakt, dus ik weet niet zo goed waar ik nog meer naartoe zou willen. Ja, er zijn heus wel landen die me echt gaaf lijken om ooit te bezoeken (Argentinië bijvoorbeeld), maar of ze écht op mijn bucketlist staan? Dat nu ook weer niet.

Je hóeft natuurlijk geen bucketlist te hebben. Als je tevreden bent met wat je (al gedaan) hebt, dan is dat natuurlijk ook prima. Toch ben ik wel nieuwsgierig:

Wat staat er op jouw bucketlist?


Een reactie op “Bucketlist

  1. Mag ik er twee? Afrika the big five en Australie The great barrier Reef, oja en dat Arabisch wil ik ook wel! Oja en nog een weekje te paard door de Pyreneeen met mijn dochters en die getatoeeerde salamander op mijn been. Sommige dingen zijn al leuk door er aan te denken!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s