Klapvee

Afgelopen woensdag waren mijn wederhelft en ik een avondje uit in Aalsmeer. Nu hoor ik je denken: wat moet je dáár nu weer?! Nou, dat zal ik je vertellen. Wij waren publiek bij de opnames van het televisieprogramma ‘The Masked Singer’.

Sinds mijn deelname aan het tv-programma ‘Ik weet er alles van’ ontvang ik regelmatig nieuwsbrieven van de productiemaatschappij. In die nieuwsbrieven staan oproepjes om je aan te melden als figurant, berichten over nieuwe tv-programma’s én uitnodigingen om als publiek aanwezig te zijn bij tv-opnames.

Begin augustus waren wij heerlijk op vakantie in Frankrijk, toen de nieuwsbrief van Blue Circle Casting binnenkwam. Met als titel ‘Publiek gezocht voor The Masked Singer en VTBL!’ Mijn aandacht was direct getrokken. Mijn wederhelft en ik hebben alle drie de seizoenen gekeken en zijn fan van de show. Na een kort overleg drukte ik op de aanmeldbutton en klikte woensdag 5 oktober aan. Een week later volgde de bevestiging: we zijn erbij!

Afgelopen woensdag was het dus zover. Van te voren hadden we een dresscode gekregen: “Draag niet te zomerse kleding. De uitzendingen zullen pas in het najaar te zien zijn bij RTL4.” Oké, prima. Niks mis met gewoon een trui aantrekken. Bij binnenkomst in de lobby van de studio werden we echter opgewacht door een reuzegrote opblaaspinguïn. En er klonk kerstmuziek. Huh?

Toen we de studio inkwamen, viel alles op z’n plek. ‘In het najaar’ betekende in dit geval: ‘vlak voor Kerstmis.’ De héle studio was aangekleed met kerstverlichting en kerstbomen en door de luidsprekers schalde nog meer kerstmuziek (inclusief de kersthit ‘Christmas on the Dancefloor’ van jurylid Gerard Joling). We bleken aanwezig te zijn bij de halve finale van het programma, waarbij de gemaskerde zangers en zangeressen in duetten optreden.

In een ver verleden hebben mijn wederhelft en ik de opnames van het tv-programma ‘Kopspijkers’ bijgewoond en waren we half publiek (hij) / half deelnemer (ik) bij ‘The Big Picture’. Verder ben ik ‘alleen maar’ deelnemer geweest bij twee tv-programma’s (en de derde staat binnenkort op de planning, daarover later meer!). Het was dus best wel leuk om weer eens zoiets mee te maken.

De presentator van het programma is Ruben Nicolai en die doet het hartstikke leuk. Dat merkte ik al bij ‘Ik weet er alles van’. Ruben is grappig en doet echt zijn best om het alle aanwezigen naar hun zin te maken. Hij was er ook de hele avond ‘bij’. Zelfs als de opnames even stillagen, bijvoorbeeld omdat het decor verbouwd moest worden. In ons geval gebeurde dit vier keer, want voor elk duet werd het decor aangepast (dit in tegenstelling tot Tijl Beckand, die tijdens de opnames van ‘De 1% Quiz’ na ELKE vraag even naar achteren verdween. Dat vond ik toen echt heel raar).

Tussen de optredens door kwam Ruben het publiek in om een praatje te maken en om kadootjes uit te delen. En natuurlijk besteedde hij de nodige aandacht aan de juryleden. Ook moesten sommigen stukken tekst opnieuw door hem worden ingesproken, omdat hij een foutje had gemaakt. Een show van zo’n anderhalf uur duurt in opnameland op deze manier maar liefst drie uur. Zonder pauzes. Wij deden dus maar héél zuinig aan met ons flesje water, want tussendoor naar de wc gaan zat er niet in.

Na elk optreden mochten wij als publiek stemmen op degene die wij in de finale wilden terugzien. Dit was ook het enige moment dat je je telefoon in je handen mocht hebben. Op alle andere momenten móest je ‘m opbergen en dit werd streng in de gaten gehouden door de beveiliging (één dame werd er zelfs op aangesproken). Het was namelijk verboden om foto’s/filmpjes te maken van de karakters, omdat ze niet willen dat dit uitlekt.

Naast het stemmen bestaat je rol als publiek vooral uit die van klapvee zijn. We moesten verschillende ‘klapmomenten’ oefenen en opnemen, inclusief een staande ovatie. Het moest zelfs een keer opnieuw, omdat we ‘te lang en te enthousiast klapten’ op een bepaald moment. Dat kan blijkbaar ook nog.

Het enige jammere aan de avond was dat we niet te zien kregen wie er in de pakken zaten. Dat wisten we van tevoren, dus de teleurstelling was gelukkig niet heel groot. In verband met een strikte geheimhouding mocht slechts een select groepje hierbij aanwezig zijn. En bij het verlaten van de studio zagen we dat zij allemaal hun telefoon zelfs moesten inleveren!

Al met al was het best een leuke avond, die gelukkig eerder was afgelopen dan de vooraf aangegeven schatting (22.00 uur in plaats van 23.00 uur). En nu zijn wij natuurlijk razend nieuwsgierig naar het eindresultaat en vooral: wie er in die pakken zitten.

Op die onthulling moeten we helaas nog even wachten. ‘Onze’ aflevering wordt pas uitgezonden op vrijdag 23 december (het programma begint op 4 november). Nog even geduld dus!

Advertentie

2 reacties op ‘Klapvee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s