Piep

Vorige week woensdag behandelde Arjen Lubach in zijn dagelijkse avondshow het onderwerp ‘gehoorschade’. Ik kijk zijn programma elke dag en meestal spreken de onderwerpen mij wel aan. Dit keer helemaal, omdat ik er helaas over kan meepraten.

In het programma ging het erom dat deskundigen zich zorgen maken over het stijgende aantal jongeren met gehoorschade. En de achterliggende reden daarvan: veel te harde muziek in de horeca (in de breedste zin van het woord).

Arjen maakte zich druk om een afspraak die jaren geleden is gemaakt tussen de overheid en enkele grote partijen uit de evenementensector. In dit zogeheten ‘convenant’, waarbij onder andere sportscholen, bioscopen en poppodia zijn aangesloten, is afgesproken dat het geluidsniveau gemiddeld 103 decibel per kwartier mag zijn.

Let op: het gaat hier niet om een wettelijk vastgelegde grenswaarde. Organisatoren moeten zélf erop toezien dat de afspraken worden nageleefd, maar krijgen geen boete of een waarschuwing als ze dat niet doen. En het wordt nog mooier: de World Health Organization (WHO) adviseert een maximum van 100 decibel…

De reden dat Arjen zich hier zo druk over maakte, is omdat hij zelf ook last heeft van gehoorschade door te harde muziek. Die gehoorschade wordt ook wel ‘tinnitus’ genoemd. Of met een simpeler woord: oorsuizen. Arjen heeft hier naar eigen zeggen al acht jaar last van.

Bij tinnitus hoor je geluiden die er eigenlijk niet zijn. Dat klinkt creepy, maar is wel wat het is. Het is vaak een piep, ruis, zoem, brom, of een variant daarop. De oorsuizen kunnen afwisselen in hoogte, in volume, etc. Best een beetje wisselvallig dus. Wat wél vaststaat, is dat tinnitus niet te behandelen is. Heb je het eenmaal, dan kom je er niet meer vanaf. Geen enkele arts kan erbij helpen. Het enige dat helpt, is therapie om er mee leren om te gaan.

Tinnitus kan zó erg zijn, dat het mensen tot waanzin drijft. Het geluid is namelijk constant aanwezig, 24/7. Je kunt je voorstellen wat dat met je doet, helemaal als je er bijvoorbeeld ook niet van kunt slapen. Ik las laatst het verhaal van ene Tom Parijs uit Den Bosch, die sinds een festivalbezoek een ‘straaljager’ in zijn oor heeft. Hij wordt zó gek van het geluid, dat hij een euthanasieverklaring heeft opgesteld voor als het leven te ondraaglijk wordt. Onlangs startte hij een crowdfunding om zich te laten behandelen in Zuid-Korea. Hij is daar naartoe geweest, maar als ik het laatste nieuws mag geloven, heeft het helaas weinig tot niets geholpen.

Arjen Lubach is overigens niet de enige BN’er die last heeft van tinnitus. Een andere bekende is Fred van Leer, die het sinds 2013 heeft. Hij vertelde ooit in een artikel dat het klinkt alsof hij een grasmaaier in zijn hoofd heeft. Ook presentatrice Hélène Hendriks vertelde eind augustus in het programma HLF8 dat zij het heeft. Bij haar ontstond het na een narcose. In het begin werd ze er zó gek van, dat ze ’s ochtends langs (ik neem aan in de buurt van…) de snelweg ging zitten, zodat ze het piepen niet meer hoefde te horen.

Bij haar aan tafel zat journalist Sander Kramer, die vertelt dat hij 24/7 ‘krekels’ hoort. Bij hem ontstond het zomaar: toen hij op een dag wakker werd, waren ze er. Met therapie heeft hij geleerd ermee om te gaan. Nu schenkt hij een wijntje in en doet hij net alsof hij in Frankrijk op de camping zit. Daar hoor je namelijk ook de hele dag krekels. Geniaal toch?

Waarom vind ik dit onderwerp nu zo interessant, dat ik er een hele blog aan wijd? Nou, dat zal ik je vertellen. Sinds een paar maanden heb ik het namelijk zelf ook… Ergens in het voorjaar kreeg ik tijdens het thuiswerken ineens een piep in mijn oor die niet meer wegging.

Ik ben niet naar een festival geweest, ben niet onder narcose geweest en heb ook geen andere gekke dingen gedaan. Dus waar het vandaan komt? Geen idee. Stress kan ook een oorzaak zijn. Of misschien wel corona. Wie zal het zeggen…

In het begin denk je dat het wel meevalt en heb je nog de hoop dat het na een dag (of meer) wel overgaat. Maar dat bleek dus niet het geval. De paniek die veel mensen in het begin ervaren, had ik ook: is dit nu mijn leven? Ter geruststelling: ik hoor een heel zachte piep, aan één kant. Dus geen straaljager, grasmaaier of krekels. Gelukkig maar.

En wat artsen zeggen is waar: afleiding, er niet aan denken en andere geluiden zijn de beste remedie. Ik heb er eigenlijk alleen last van als het heel stil is. Tja, wanneer is dat nou écht? ’s Nachts. Gelukkig kan ik er wel mee slapen, dat is echt een hele geruststelling. Ik zou niet weten hoe ik er anders mee om zou moeten gaan.

Waar ik eigenlijk het meeste last van heb, is mijn angst voor harde geluiden. En de angst dat het ooit erger wordt. Om die reden heb ik tegenwoordig altijd oordoppen bij me. Want je weet maar nooit. Zelfs in de sportschool kan de muziek kneiterhard staan. Je zal mij dus bij een bioscoop, musical, in de kroeg, of waar dan ook niet gauw meer zonder zien. Dat vind ik lastig, want echt lekker zit het niet (en je hoort jezelf ook amper, dus je praat al gauw te zacht. Of te hard).

Ook het gegil/geschreeuw van de kleine jongen en dame (ja, die gillen ook wel eens), kan ik slecht verdragen. Een van de meest gehoorde zinnen in ons huis is tegenwoordig: “niet zo hard, dat doet zeer aan mijn oren.” Het doet niet letterlijk pijn, maar ik ben wel bang dat het iets triggert.

Hoe dan ook: voor mij is er dus wel mee te leven, maar voor sommige mensen met tinnitus is het leven uitzichtloos. Dat wens je niemand toe. En dus sluit ik voor één keer mijn blog af met een wijze les: draag in hemelsnaam oordoppen als je ergens naartoe gaat waar de muziek waarschijnlijk (te) hard staat. Voorkomen is beter dan (niet meer te) genezen.

De Avondshow met Arjen Lubach of HLF8 met Hélène Hendriks terugkijken? Check de linkjes!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s