Big Five

Over twee dagen ‘vier’ ik een nieuw jubileum. Op 9 april is het namelijk precies 5 jaar geleden dat ik mijn tekstbureau, MWords, liet inschrijven bij de Kamer van Koophandel in Alkmaar. Hoera!

Dat was dus in 2018. Het jaar waarin ik als communicatieadviseur startte bij de gemeente Purmerend en waar ik na een tijdje merkte dat mijn schrijfbehoefte niet voldoende werd vervuld. Het idee voor een eigen tekstbureau speelde al langer en het was in dat jaar dat ik daadwerkelijk de stap durfde te zetten.

De voorbereidingen voor mijn tekstbureau waren op dat moment al gaande. Een maand eerder was ik begonnen met het bouwen van mijn website en het laten ontwerpen van mijn logo. Ik ging in gesprek met mede-freelancers en meldde me aan bij de websites Freelancer.nl en Hoofdkraan.nl. Ik plaatste een advertentie in het dorpsblad De Rotonde en liet op social media weten dat ik bestond.

Vanaf juni 2018 begon MWords serieus vorm te krijgen. De eerste aanvraag voor het redigeren van een scriptie kwam binnen en dat was direct een flinke klus. De ‘student’ was een oudere man die ooit begonnen was met een studie, deze door allerlei omstandigheden had onderbroken en nu de draad weer wilde oppakken. Zijn deadline viel eigenlijk in onze zomervakantie, maar het was mijn eerste opdracht. ‘Nee’ zeggen was dus geen optie, vond ik. En zo zat ik dus op de camping in Frankrijk een scriptie te redigeren.

In 2018 volgden nog drie leuke opdrachten en sindsdien heb ik er alleen maar toffe opdrachten bij gekregen (kan ook niet anders, want tegen stomme opdrachten kun je als eigen baas gewoon ‘nee’ zeggen). De websites waar ik mij op had aangemeld, deden hun werk. Studenten wisten mij steeds vaker te vinden voor het redigeren van hun werkstukken en scripties, werkzoekenden vroegen mij te helpen met hun sollicitatiebrieven en bedrijven klopten bij mij aan voor het schrijven van teksten voor hun bestaande of nieuwe website.

Inmiddels heb ik ook een paar vaste klanten/relaties en die wil ik graag extra in het zonnetje zetten.

In 2019 Twitterde ik nogal fanatiek over mijn reisperikelen met de NS. Dat was blijkbaar iemand uit Heerhugowaard opgevallen, want hij hield de NS-berichten in gaten omdat zijn dochter ook onderweg was met de trein. Toen hij mijn profiel bekeek en las wat ik nog meer deed, besloot hij contact op te nemen. Hij was namelijk voor zijn bedrijf op zoek naar een freelance tekstschrijver, die zijn team af en toe kon helpen in tijden van drukte.

Inmiddels mag ik mij vast onderdeel noemen van het team, wat ik echt supertof vind (ik ben zelfs een keer geïnterviewd over onze duurzame samenwerking). Ik woon hun kwartaalbijeenkomsten bij, mag mee op teamuitjes en word elk jaar in december verwend met een kerstpakket. Niet voor niets waren zij ook aanwezig bij mijn boekpresentatie. Ik heb het over Digital Minds: hét bureau dat klanten in de zorg en het onderwijs helpt hun communicatiedoelen te behalen. Bij Digital Minds heb ik voor het eerst kennisgemaakt met het woord interoperabiliteit en kan ik heerlijk met een van mijn collega’s zuchten over misstanden in (andermans) teksten.

Een andere fijne relatie heb ik met Acretia Media uit Zwaag, die ik nog ken uit de tijd dat ik bij Univé in Heerhugowaard werkte. Bovendien waren (of zijn) zij klant van het accountantskantoor waar mijn wederhelft tot 2021 werkte. Tijdens een van hun overleggen kwam MWords ter sprake en mijn wederhelft overhandigde mijn visitekaartje. Niet veel later kreeg ik een bericht van een van de eigenaren, dat ze een opdracht voor mij hadden. Inmiddels heb ik al heel wat teksten mogen schrijven, onder andere voor een nieuwe website over tulpen en voor het magazine van De Boet.

Nog even terug naar Univé. Want uit mijn tijd daar heb ik een lieve vriendin overgehouden, met wie ik regelmatig (samen met onze gezinnen) afspreek. Zij werkt nog steeds bij Univé en heeft ondertussen óók haar eigen bedrijf Saan Media opgezet: dé -specialist in online en social media marketing. Samen met haar heb ik al heel toffe dingen mogen schrijven, waaronder teksten voor Bezoekerscentrum De Poelboerderij.

Dan is er nog Just Sport, een sportonderneming uit Heerhugowaard waar ik sinds de oprichting in 2020 lid van ben en waar ik op de eerste dinsdag van de maand even helemaal los kan gaan. Just Sport ontstond in 2020 als ‘grap’, toen vanwege de coronacrisis geen sportlessen meer gegeven mochten worden. De eigenaresse begon met online lesgeven vanuit haar achtertuin en een paar maanden later opende zij haar eerste binnenlocatie. Voor Just Sport heb ik teksten op de website en een persbericht geredigeerd en een blog & redactioneel artikel geschreven.

En tot slot is daar N.A. Een lieve dame die als manager in de zorg werkt en die nogal wat te verduren heeft met haar personeel. Begin 2020 kwam zij via Freelancer.nl op mijn pad en sindsdien zijn we onafscheidelijk. Het begon met het redigeren van een sollicitatiebrief en een opdracht voor haar opleiding en inmiddels help ik haar bijna maandelijks met het herformuleren van allerlei teksten voor haar zakelijke e-mails.

Het is best wel leuk hoe opdrachten voor MWords binnenkomen. Zo werk ik nu sinds kort ook voor ABN AMRO Verzekeringen uit Zwolle, dat ik nog ken uit mijn tijd bij Delta Lloyd. Een oud-collega vroeg of haar communicatie-collega contact met mij mocht opnemen, omdat ze nog een freelancer tekstschrijver zochten voor het team. Nou, dat leek mij wel wat natuurlijk! Mijn eerste artikel naar aanleiding van een interview wordt binnenkort gepubliceerd op hun website.

Daarnaast komen mensen/studenten ook bij me terug. Deze week nog kreeg ik een mail van een student die ik twee jaar geleden geholpen heb met zijn schoolopdrachten. Inmiddels is hij begonnen aan zijn afstudeerscriptie en hij wil graag weer van mijn diensten gebruikmaken. Supertof toch?

Kortom, ik ben lekker bezig voor MWords en geniet echt van de vrijheid die ik daarin heb. Want N.A. komt óók weleens op de meest onhandige momenten met een ‘spoedvraag’ en dan zeg ik gerust ‘nee’ tegen haar als het niet uitkomt. En ik heb ook al eens opdrachten geweigerd. Het moet wel leuk blijven natuurlijk.

Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik alles steeds weer weet te combineren en of het allemaal niet wat ‘veel’ is. Ja, dat is het soms inderdaad. Zeker als je óók nog blogt, een boek lanceert, een gezin runt, een huis (ver)koopt, sport, voor een werkgever werkt én dol bent op televisiekijken/Netflixen (en ja: slapen doe ik ook heus wel…).

Voor mij zitten er genoeg uren in een dag om dit alles te bolwerken. Al het (extra) werk doe ik voornamelijk ’s avonds, in het weekend, op maandag, óf als ik er vrij voor neem. Ik zit vaak tot in de late uurtjes achter de laptop of werk een interview uit terwijl ik in de trein zit. Mijn schrijversbrein staat vrijwel nooit uit en dat is in dit geval dus best handig.

En nu is het dus tijd voor een feestje. 5 jaar Tekstbureau MWords, hoera!

Advertentie

Een reactie op “Big Five

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s