De vloer

Afgelopen zondag stond ik weer eens in een televisiestudio. Dit keer niet als publiek, maar als deelnemer aan een nieuwe spelshow. Mijn nieuwe hobby begint een beetje uit de hand te lopen, geloof ik. Maar wat was het weer leuk!

Het nieuwe tv-programma heet ‘The Floor’ en wordt gepresenteerd door Edson da Graça. Het is een quiz waarbij je met honderd deelnemers start op een grote vloer. Iedereen heeft een eigen vak en een eigen categorie van zijn/haar voorkeur (die je overigens pas op de dag zelf te horen kreeg). Tijdens het spel dagen kandidaten elkaar uit op een categorie die aan zijn/haar vak grenst, door het raden van foto’s. Dit alles binnen een tijd van 45 seconden op de klok, die beide spelers op dat moment hebben (zoals in het tv-programma ‘Beat the Champions’).

Deelname aan deze show ging niet zonder slag of stoot. Om te beginnen moest ik in juli dit jaar naar een castingdag in de studio in Baarn. Daar werd als eerste een foto van iedereen gemaakt. Daarna moest ik een kennistest doen. Als je de test haalde, mocht je door naar de volgende ronde: een kennismakingsgesprek met de redactie. En tot slot werd er een kort voorstelfilmpje opgenomen, waarbij ook weer allerlei vragen werden gesteld. Daarna begon het lange wachten…

Pas in oktober hoorde ik dat ik erbij zat en dus een van de honderd kandidaten was. Ik werd nota bene gebeld onderweg in de auto naar de opnames van The Masked Singer, alsof het zo had moeten zijn…

Toen mijn deelname eenmaal bekend was, moest er nog meer geregeld worden. Zo moest ik een deelnemersovereenkomst en de spelregels ondertekenen. En voor het eerst moest ik ook een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen. De redactie vertelde dat ze sinds het The Voice-schandaal geen enkel risico meer wilden lopen (dat lag volgens mij niet aan de kandidaten maar aan de medewerkers, maar oké…).

En dan was er nog de kledingkeuze. Omdat je met honderd deelnemers tegelijk een spel speelt én in beeld bent, moet het er allemaal wel een beetje leuk uitzien. En niet te zomers, want de show wordt in de winter uitgezonden. Ik moest daarom drie setjes kleding uitkiezen, aantrekken en daar foto’s van maken en opsturen. De redactie zou dan een keuze maken met wat ik uiteindelijk zou dragen.

Afgelopen zondag was het dus eindelijk zover. Deze dag bestond vooral uit heel veel wachten. Na aankomst om 9.45 uur kreeg ik als eerste mijn nummer te horen: 98. Ik had toen nog geen idee wat dat betekende (waarschijnlijk mijn plek op de vloer?). Daarna moest ik het uitgekozen kledingsetje aantrekken en naar de visagie om mijn hair & make-up te laten doen. Vervolgens werd er een foto gemaakt (ook hier kwam ik pas later achter waarom) en mocht ik weer plaatsnemen in de foyer. Pas tegen 16.00 uur (!) gingen we de opnamestudio in.

Voordat het zover was, werd een grote plaat uitgedeeld met de indeling van de vloer (foto hier!). Dat was ook pas het moment waarop je te zien kreeg welke categorie je had gekregen, wat je plek op de vloer was en wie (en welke categorieën dus) er om je heen stonden. Toen pas wist je dus ook welke categorieën je kon uitdagen. En vanaf dat moment veranderde de sfeer toch wel een beetje van ontspannen en relaxt, naar driftig Googelen en studeren op de categorieën naast je.

Een week van te voren hadden we al een lijst gekregen waarop alle honderd categorieën stonden. Je kunt natuurlijk nooit van alle honderd onderwerpen alles uitzoeken en instuderen, maar ik had toch een poging gewaagd. Eenmaal in de studio bleek dat sommigen nóg meer hadden gestudeerd en anderen juist helemaal niets hadden voorbereid. Het kon nog alle kanten op.

Tussendoor kregen we een lunch, waarbij poncho’s werden uitgereikt die je moest dragen. Ook dit had ik nog nooit meegemaakt. Maar omdat er meerdere afleveringen werden opgenomen en je dezelfde kleding moest blijven dragen, mocht je absoluut geen vlekken maken (ter info: tijdens de lunch werden alleen broodjes uitgedeeld, geen tomatensoep ofzo. Beetje overdreven dus, haha).

Rond 16.00 uur was het dan eindelijk tijd om echt de studio in te gaan. Daar kregen we eerst een uitgebreide speluitleg en werd er een oefenronde gespeeld. Dat was ook het moment dat we Edson voor het eerst zagen. En nog iemand: John de Mol himself, die ons twee keer toesprak.

Vanaf het moment dat het spel echt van start ging, ging mijn hartslag ook omhoog. De hele dag was supergezellig en relaxt geweest en nu nam de spanning toch wel toe. De opnames duurden twee keer drie uur, waarbij je de hele tijd moest staan (!) Steeds als kandidaten werden uitgedaagd en een zendertje om kregen, kon je heel even gaan zitten. Na de eerste drie uur was het tegen 19.00 uur en scheurde iedereen van de honger (jep, de tv-wereld is zeker niet alleen maar glitter & glamour). Gelukkig was het toen pauze en werd ook het avondeten geserveerd. Dit keer was de poncho géén overbodige luxe, want er stond lasagne op het menu. Daarna kon iedereen er weer tegenaan.

Ik ga (mag!) niets vertellen over het verloop van het spel, dus ga allemaal kijken als je nieuwsgierig bent. Het was in ieder geval weer een onwijs leuke ervaring. En ik sluit ook zeker niet uit dat dit de laatste keer was 😉

Aan het einde van de avond stond mij nog een obstakel te wachten: naar huis rijden. De eerste keer dat ik naar Baarn reed (voor die castingdag) verliep niet helemaal vlekkeloos. Ik was dus al nerveus voor de heenreis, maar die ging dit keer aardig soepel. Op de terugweg was het echter donker, mistig en het regende keihard. Lekkere combinatie dus… Ik vond het echt doodeng, maar heb toch doorgezet (ik had ook geen andere keus, maar goed). Ik hoef nu alleen nog maar een keer in de sneeuw te rijden en dat kan ik officieel alle situaties aan (oh nee wacht: een auto vol andere mensen vind ik ook nog steeds niks).

The Floor wordt uitgezonden vanaf zondag 8 januari om 20.00 uur op RTL 4.

Gerelateerde blogs

Advertentie

2 reacties op ‘De vloer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s