Boeklancering

Afgelopen zaterdag 11 februari was het dan eindelijk zover: mijn boek Betrapt werd officieel gelanceerd tijdens het Boek10 evenement in het theater in Woerden. Het was een feestje om niet snel te vergeten. Tegelijkertijd heb ik het gevoel alsof er nog zoveel meer op mij afkomt, waar ik nu nog geen weet van heb.

Eerst terug naar Woerden. De dag was gevuld met een mooi programma aan schrijvers die een praatje hielden. Sprekende schrijvers dus, snap jij het nog? (zie mijn eerdere blog hierover). Het aanbod was zeer divers: van interviews tussen schrijvers tot aan een mini-masterclass ‘schuilt er een thrillerschrijver in jou?’ Ook werd er een heus ‘moordspel’ gespeeld en werden er prijzen uitgereikt. Kortom: het was een afwisselende dag, die zelfs voor mensen die niet lezen en/of schrijven (mijn wederhelft dus) prima te volgen was.

Ik had tijdens deze dag zelf ook een rol. Samen met een collega-auteur vertelden wij op het podium over onze (bewuste) keuze voor het schrijven voor de doelgroep young adult. De voorbereiding was (bewust) summier: tijdens een kort gesprek via WhatsApp gaf ik aan dat ik niet al te veel wilde voorbereiden, omdat ik een spontaan optreden veel leuker vind. Ik had een paar kreten op mijn telefoon gezet en daarmee zou het vast goedkomen.

En terwijl ik ’s ochtends naar de andere sprekers (schrijvers dus) aan het luisteren was, ontstonden er allerlei nieuwe ideeën in mijn hoofd. “Dit kan ik ook nog wel vertellen!” En: “Dit is misschien wel leuk om mee te beginnen!” Gelukkig was ik vlak na een pauze aan de beurt, zodat ik nog even al mijn creatieve brainwaves op een rijtje kon zetten. Voor mijn gevoel was het nogal chaotisch, maar dat vind ik juist wel wat hebben. Na afloop vertelden mijn wederhelft en beste vriendin gelukkig dat het erg leuk was om naar te kijken/luisteren.

Overigens stond ik met een zeer ervaren schrijver op het podium, die zeker niet voor de eerste keer een boeklancering had. Tijdens de summiere voorbereiding via WhatsApp vroeg hij: “Heb je weleens vaker op een podium gestaan?” Ik zei van niet, maar dat ik het verder ook niet eng vind ofzo (ik heb er maar niet bij gezegd dat ik al drie keer op televisie ben verschenen, haha).

De dag eindigde met waar we als auteurs (Boek10 bestaat uit tien schrijvers die tegelijk hun boek lanceren) al maanden naar uitkeken: de officiële lancering van het boek. Voor mij (en een paar anderen) extra bijzonder, omdat het de eerste keer was. Mijn debuut is geboren, hoera!

Ik kan je vertellen: dat is toch wel een bijzonder moment. Het was namelijk óók het moment dat ik het boek voor het eerst fysiek, gedrukt en wel, in mijn handen kreeg. Uitgereikt door de uitgever zelf. Ter info: er stond dus al een hele poos een doos vol boeken in de woonkamer, maar die móest dichtblijven tot dit moment. Het is dat mijn wederhelft mij streng had toegesproken, anders weet ik niet of ik mezelf had kunnen inhouden (grapje natuurlijk).

Naast de doos met boeken was er nog iets dat de aanloop naar 11 februari spannend maakte: mijn oncontroleerbare brein dat ervoor zorgde dat ik een paar nachten droomde en wakker schrok dat allerlei mensen mij ineens vertelden dat het boek vol spelfouten stond (!) Dat is dus het niveau van een nachtmerrie als je schrijver/taalfreak bent…

Ik heb meer dan genoten van afgelopen zaterdag. En tegelijkertijd realiseer ik mij dat het ook de start betekent van zoveel meer. Zo heb ik ondertussen al meerdere boeken gesigneerd en verkocht, word ik gevolgd en getagd door allerlei boekenfans op Facebook en Instagram en heb ik zelfs al een persoonlijke bestelling binnen (met de vraag om te signeren) van iemand die ik (nog) helemaal niet ken. Hoe leuk is dat!

Dat bracht mij op het volgende: mijn boek moest natuurlijk ook een mooie plek krijgen op de website van mijn tekstbureau! En dus heb ik ook weer een avond zitten stoeien met WordPress met dit als eindresultaat. Best wel cool, toch? Er zit zelfs een formulier bij waarmee je rechtstreeks bij mij het boek kunt bestellen (delen mag ;-))

https://tekstbureau-mwords.nl/boek-betrapt

Gelukkig is communicatie helemaal mijn ding (goh), dus wat betreft marketing en promotie* heb ik nog allerlei ideeën waarmee ik aan de slag wil gaan (meer ideeën zijn overigens altijd welkom). Dat moet allemaal nog een beetje vorm en vooral ook aandacht krijgen en een beetje lef hebben is ook wel handig. Je boek belandt namelijk niet vanzelf in een boekhandel, bibliotheek of school.

Over dat laatste gesproken: de kleine jongen was zó trots op mijn prestatie, dat hij het maandag gelijk aan zijn juf vertelde op school. En zij sprak mij de dag erna op haar beurt weer aan om mij te feliciteren. Hoe lief is dat?

Maar eerst andere leuke dingen: volgende week vier ik nog een besloten boekfeestje met allemaal dierbaren in mijn eigen dorp Obdam. De voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang en daar heb ik superveel zin in!

*Over promotie gesproken: met het lanceren van een boek beland je als debutant in een nieuwe wereld. Zoals in die van Hebban, dé website voor boekenliefhebbers. Om mijn YA Betrapt onder de aandacht te brengen, helpt het als je daar bijvoorbeeld aangeeft dat je ‘m wilt/gaat lezen, gelezen hebt, of nog beter: een recensie plaatst. Ben je nog geen lid, dan moet je wel even een account aanmaken en inloggen. Mijn dank is groot! Zie: https://www.hebban.nl/boek/betrapt-mireille-wijnker

Gerelateerde blogs

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s